Almanya Dışişleri Bakanlığı X platformunda yaptığı açıklamada, “İran rejiminin eylemlerine karşı güçlü itirazımızı dile getirdik ve daha fazla adım atma hakkımızı saklı tutuyoruz” ifadelerini kullandı.
Paylaşılan tweet de şu sözlere yer verildil:
Cemşid #Şermahd'ın İran rejimi tarafından öldürülmesinin ardından İran maslahatgüzarı bugün derhal Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. İran rejiminin eylemlerine karşı güçlü protestomuzu dile getirdik ve daha fazla önlem alma hakkımızı saklı tutuyoruz.
Aynı zamanda Tahran'daki büyükelçimiz bugün İran dışişleri bakanını sınır dışı etti ve Jamshid Sharmahd'ın öldürülmesini güçlü bir şekilde protesto etti. Dışişleri Bakanı
@ABaerbock
daha sonra Almanya'nın Berlin büyükelçisini istişareler için geri çağırdı.
Bu gelişmenin ardından Almanya’nın Tahran Büyükelçisi Markus Potzel, istişareler için Berlin’e geri çağrıldı. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Sharmahd’ın idamının ardından İran dışişleri bakanına sert bir şekilde protesto mesajı iletti.
İran yargısı, Sharmahd’ın idam cezasını pazartesi günü duyurdu. Sharmahd, 2023 baharında gerçekleşen bir terör saldırısına ilişkin tartışmalı bir davada ölüm cezasına çarptırılmıştı. Ailesi ve insan hakları savunucuları, aleyhindeki suçlamaları reddetti.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Dışişleri Bakanı Baerbock, idamı güçlü bir şekilde kınadı. Scholz, infazın ciddiyetine vurgu yaparken, Baerbock, Sharmahd’ın ölümü ile Tahran’ın ne kadar acımasız bir rejim olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti. Tahran, bir Alman vatandaşının infazının ciddi sonuçlar doğuracağı konusunda daha önce uyarılarda bulunmuştu.
İDAMLAR NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
İran’da idam cezaları genellikle asılarak infaz ediliyor. Sharmahd’a yönelik karar, Nisan 2023’te Yüksek Mahkeme tarafından onaylanmıştı. İnsan hakları aktivistleri ve özellikle Sharmahd’ın ABD’de yaşayan kızı Gazelle, onun kurtulması için yoğun bir mücadele yürüttü. Şubat 2023’te bir devrim mahkemesi, 69 yaşındaki Sharmahd’ı terör eylemlerinden ve yabancı istihbarat servisleriyle işbirliği yapmakla suçlamıştı; bu iddialar ise doğrulanmamıştı. İslam hukukuna göre, Sharmahd “yeryüzünde yolsuzluk” yapmakla suçlu bulunmuştu.