Bir turist, sahil barında antik roma lahdini fark etti

2020 yılında çekilen tanıtım videosunda Radjana Plajı'nda bir antik Roma lahdi görüntülenmişti. Bulgaristan’da bir sahil barında, dikkatli bir turist eski görünümlü bir masa ile karşılaştı.

Yapılan incelemeler sonucunda bu nesnenin antik bir Roma lahdi olduğu anlaşıldı ancak kökeni hala belirsizliğini koruyor. Bulgaristan İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, eski bir polis memuru tatil için gittiği Varna sahilinde, dikkat çekici bir taş lahit buldu. Turist, durumu hemen yetkililere iletti.

Arkeologlar olay yerine ulaştıktan sonra bu nesneyi yaklaşık bin yedi yüz yıllık bir Roma lahdi olarak tanımladılar. Masa olarak kullanılan lahdin üzerinde, çiçekler, üzüm salkımları ve boynuzlu, öküz benzeri hayvan başları gibi süslemeler yer alıyor. Lahdin kapağının olmadığı ve uyumsuz bir tabla ile kapatıldığı görüldü.

Bu antik eser, yaklaşık dört yıldır Radjana Beach barında kullanılıyor gibi görünüyor. Google Haritalar’da 2022 yılında paylaşılan görüntülerde, lahit benzeri bir masanın etrafında oturan insanların olduğu ve arka planda bir barın yer aldığı açıkça görülüyor. 2021 ve 2020 tarihli başka görüntülerde de, lahit masa olarak kullanıldığı net bir şekilde fark ediliyor. Barın tanıtım videosunda da bu antik nesne dikkat çekiyor.

Arkeologlar, lahdin bir noktada yeniden boyanmış olsa da gerçek bir antik eser olduğunu doğruladılar. Yetkililer, lahitin ölçülerinin yaklaşık 3 metre uzunluğunda, 2.5 metre genişliğinde ve 1 metre yüksekliğinde olduğunu bildirdi. Eser, şu anda Varna’daki Arkeoloji Müzesi'ne götürülerek koruma altına alındı ancak lahdin kökeni hala belirsiz.

Tasarım stili Varna bölgesine özgü değil ve lahdin muhtemelen Bulgaristan'ın başka bir yerinden getirildiği düşünülüyor. Arkeolog Alexander Minchev, "Bulgaristan’da, ne zaman, nerede ve kim tarafından bulunursa bulunsun, arkeolojik değeri olan her nesne devlete aittir." açıklamasında bulundu.

Yetkililer, lahdin durumu hakkında bir savcıya bilgi verdiklerini ve bir soruşturma başlattıklarını duyurdu ancak, bu konuya ilişkin suçlamalar veya suçlanan kişiler hakkında henüz bir detay paylaşılmadı.

Dünya Haberleri