Bloomberg'in haberine göre, özellikle Çin'deki talep azalması İsviçreli saat üreticilerini derinden sarsıyor.
2024 yılının ilk yedi ayında Türkiye, 170.1 milyon İsviçre frangı değerinde saat ithal ederek sektörde dikkat çekti. Bu ithalat rakamı, Türkiye'yi, kişi başına düşen milli geliri yüksek olan Katar, Kanada ve İrlanda gibi ülkelerin önüne taşımış oldu ancak yine de İsviçre'nin genel saat ihracatında düşüş kaçınılmaz olmaya devam ediyor.
Söz konusu bu durum İsviçre'nin dev saat firmalarını hükümet destekli programlara yöneltti.
Bu markalardan bazıları Girard-Perregaux ve Ulysse Nardin. Bu markalar devlet yardımı aldıklarını duyurdular. Bu iki markanın sahibi olan Swind Group çalışanlarına yönelik bir aksiyon aldı. Bu aksiyonda çalışanların yüzde 15'inin kısa süreli çalışmaya yönlendirildiği duyuruldu. Şirketten yetkili bir isim olan yönetim kurulu başkanı Patrick Pruniaux, ekonominin bağımsız bir kriz yaşadığına vurgu yaptı.
Devlet programı, şirketlerin talep düşüşüne bağlı olarak çalışma saatlerini azalttıkça işçilerin maaşlarının %80'ine kadarını karşılıyor. Bu program, kalıcı işten çıkarmaların önüne geçmeyi amaçlıyor. 2024'ün başında sadece beş şirket bu yardımdan faydalanırken, yaz aylarında bu sayı 40'a yükseldi.
Pandemi sonrası tüketicilerin lüks saatlere yönelmesiyle elde edilen rekor ihracat rakamları, yerini bir duraklamaya bıraktı. Çin'deki talep düşüşü, başta ucuz saat üreten markaları vururken, Rolex ve Patek Philippe gibi üst segment markalar daha az etkilenmiş durumda. Yavaşlama, Richemont ve Swatch Group AG gibi devlerin Çin'deki satışlarını da olumsuz etkiledi.