Çin, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlediği günlük basın toplantısında; Dalay Lama'nın ziyaretlerine ve yabancı hükümet yetkilileriyle görüşmelerine kesinlikle karşı olduklarını vurguladı.
"DİN KİSVELİ ÇİN KARŞITI"
Sözcü Mao, Dalay Lama'yı "barış ve şiddet karşıtlığı vaaz eden bir dini figür" olarak değil, "din kisvesi altında Çin karşıtı ayrılıkçı eylemlerde bulunan bir siyasi sürgün" olarak nitelendirdi. Bu görüşme nedeniyle Washington yönetimine protesto mesajı gönderdiklerini belirtti.
Mao, ABD'nin "Tibet Sorunları Özel Koordinatörü" atamasını Çin'in iç işlerine müdahale olarak değerlendirdiklerini ve Tibet ile ilgili hassas konularda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Dalay Lama'nın ABD'deki siyasi faaliyetlerine izin verilmemesi gerektiğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, İnsan Haklarından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı ve Tibet Sorunları Özel Koordinatörü Uzra Zeya'nın, Beyaz Saray İnsan Hakları Direktörü Kelly Razzouk ile birlikte Dalay Lama'yı tedavi gördüğü New York'ta ziyaret ettiğini ve Başkan Joe Biden'ın acil şifa dileğini ilettiğini duyurmuştu. Zeya'nın ayrıca ABD'nin Tibetlilerin insan haklarını geliştirme ve kültürel miraslarını koruma konusundaki desteğini yinelediği belirtildi.
KISACA DALAY LAMA VE SÜRGÜNE DAİR
Tibet'in 89 yaşındaki ruhani lideri Dalay Lama, 1959'daki başarısız ayaklanmanın ardından Çin'den ayrılarak Hindistan'ın kuzeyinde sürgüne gitmek zorunda kalmıştı. Çin, Tibet'i kendi toprakları içinde sayarken, Tibetliler ise bağımsızlık mücadelesi verdiklerini savunuyor. Pekin yönetimi, Dalay Lama'nın taleplerini siyasi ayrılıkçılık olarak gördüğü için reddediyor.