Daron Acemoğlu: İkinci Trump dönemi daha tehlikeli, onu durduracak kimse yok

Nobel ödüllü Acemoğlu, Trump’ın ikinci başkanlık döneminin hem ABD hem dünya için büyük tehlike olduğunu söyledi, "Onu durduracak kimse yok" dedi

Prof. Dr. Acemoğlu Nobel ödülünden sonra ilk özel röportajında Trump'ın ikinci döneminin sadece ABD için değil tüm dünya için daha büyük bir tehlike olduğunu söyledi.

Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen'e konuşan Acemoğlu'nun öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

"TRUMP ÇOK AGRESİF DURUMDA"

"Trump 2.0 dönemi çok daha büyük bir tehlike. Trump çok agresif durumda. Bu bir tek ABD için değil dünya için tehlike. ABD kurumları dünyayı etkiliyor. Önümüzde büyük bir belirsizlik çağı var."

"ONU DURDURACAK BİRİ YOK"

"Sivil toplum çok daha kutuplanmış durumda. Cumhuriyetçi Parti tamamen Trump‘ın elinde Trump daha agresif çevresindeki insanlar onun ajandasıyla uyumlu insanlar, içeride onu durduracak herhangi birisi yok ilk dönemdeki gibi. Düşmanlarımdan intikam alacağım diye bir söylemle geliyor. Bu çok büyük tehlike zaten Amerikan demokrasisinin büyük zayıflıkları var. Amerikan kurumları kuvvetlidir bir şey olmaz diye bir düşünmek hiçbir zaman mantıklı değil. Önümüzde büyük bir belirsizlik çağı var. Bu tek Amerika için değil Amerika’nın kurumları dünya ekonomisini etkiliyor jeopolitik dengeyi etkiliyor."

"BOŞLUĞU OTORİTER LİDERLER DOLDURDU"

ABD düzeyinde bir eşitsizliğin olması kurumların çalışmadığının göstergesi. Bir nüfusun yarısının ekonomik büyümeden yararlanmaması demokratik kurumların çalışmadığını gösteriyor.

Liderlik açığını ülkeler içinde ve ülkeler arasında düşünmemiz lazım. Demokratik liderlik boşluğu var. Dünyanın önünde pandemiler, iklim değişikliği, yaşlanan nüfus gibi problemler var. Ama bunlar küresel problemler. Bunlara küresel liderlik gerekiyor ama ABD bu rolü oynamadı.

Demokratik boşluğu otoriter liderler ve şirketler dolduruyor. Bunlar sağlıklı çözüm değil. Otoriter liderler belirsizlikten ivme alıyor. Şirketler de çözüm getiremiyor. Şirketlerin elinde bu kadar güç olması bilgi eşitsizliğini artırıyor.

Kalıcı bir bozulma söz konusu. Demokrasiye destek dünyanın her yerinde çok azalmış durumda. Önümüzde belirsiz bir dönem var. Kurumlara bu kadar vurgu yapmamın nedeni şu anki riskler ve fırsatlarla kurumların çok daha önemli hale gelmiş olmasındandır.

"TÜRKİYE ÇABA GÖSTERMİYOR"

Önümüzdeki yapısal problemler çok daha derin. Bunların hepsinin ana unsuru teknolojiyi doğru kullanmak. Doğru kullanılırsa yaşlanan nüfusa rağmen verimliliği artırmak mümkün. Ama Türkiye olarak teknolojiye yeterince yatırımda bulunmuyoruz. Son 20 yılda toplam faktör verimliliğin düşük olması bunu gösteriyor. Türkiye için pencere kapanmak üzere.

Dünya Haberleri