Donald Trump seçildi: Avrupa alarma geçti

Avrupa, Donald Trump'ın ikinci kez ABD Başkanı olma olasılığıyla derin bir endişe içinde. Trump’ın "Önce Amerika" politikalarının yeniden devreye girmesi, Avrupa ekonomisini ciddi şekilde tehdit edebilir.

Donald Trump'ın yine ABD başkanı olmasından sonra Avrupa alarm verdi. Yükselen enerji maliyetleri, COVID-19'un ekonomik etkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi küresel zorluklarla baş etmeye çalışan Avrupa, ortak bir strateji geliştirme çabasında. Avrupa, Trump'ın politikalarına karşı "Önce Avrupa" diyerek hazırlıklarını güçlendirmeyi hedefliyor.

Son dönemde Paris’te yapılan bir konferansta, Fransa, Almanya ve İtalya gibi ülkelerden iş dünyası liderleri, Trump’ın olası ikinci döneminin Avrupa için bir uyarı olmasını gerektiğini vurguladı. Fransa’nın en büyük ticaret grubu Medef’in Başkanı Patrick Martin, Avrupa'nın artık iç düzenini sağlaması gerektiğini ifade etti.

"Bugün 'önce Avrupa' demeliyiz"

Avrupalı liderler, Avrupa ekonomisini güçlendirmek için özellikle savunma, teknoloji ve yeşil enerji gibi stratejik alanlara daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, bir ortak sermaye piyasası kurma ve düzenlemeleri gevşetme çağrıları da gündemde. Fransa Başbakanı Michel Barnier, Brüksel’e "Bugün 'Önce Avrupa' demeliyiz" mesajını göndererek Avrupa’yı harekete geçirmeye çalıştı.

Enerji maliyetleri Avrupa'nın en büyük zorluklarından biri haline geldi. Rusya-Ukrayna savaşının ardından artan enerji fiyatları, Avrupa şirketlerini ABD gibi daha düşük enerji maliyetlerine sahip ülkelerle rekabette zayıf bırakıyor. Bunun yanı sıra, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde alınan yenilenebilir enerji geçişi önlemleri, Avrupa’yı Asya ve Hindistan gibi fosil yakıt kullanan üreticiler karşısında dezavantajlı kılıyor.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Avrupa'nın yeni AB tahvilleri çıkararak kamu yatırımlarını artırması gerektiğini savunuyor. Özellikle savunma ve yapay zeka gibi stratejik alanlara daha fazla kaynak aktarılmasının, Avrupa’nın küresel rekabet gücünü artıracağını belirtiyor. Bu fikirler, eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin hazırladığı bir raporda da destekleniyor. Rapora göre, Avrupa'nın yılda 900 milyar dolarlık ek yatırım yapması gerektiği vurgulanıyor.

İtalya ticaret savaşlarını önlemek istiyor

Trump'ın ikinci döneminde gümrük tarifeleri ve ticaret politikaları Avrupa için belirsizlik taşıyor ancak Trump’ın tek taraflı ticaret anlaşmalarını tercih etmesi muhtemel görünüyor. İtalya, ABD ile ticaret savaşlarını önlemek amacıyla ticaret ilişkilerini güçlendirmeye çalışıyor. İtalya Dışişleri Bakanı Tajani, ABD ile daha sıkı bir ekonomik diyalog kurulması gerektiğini dile getiriyor.

Bugün, Trump'ın ilk başkanlık dönemine kıyasla; Avrupa ekonomisi daha kırılgan bir durumda. COVID-19'un yarattığı tahribat, uzun süren borç krizinin izleri ve artan enerji fiyatları, Avrupa'yı zorlu bir ekonomik sürece soktu. Draghi'nin raporunda, 2019’dan bu yana Avrupa’da 13 bin yeni düzenleme yapılırken, ABD'de bu sayının yalnızca 3 bin olduğu belirtiliyor. Bu durum, Avrupa'nın küresel rekabette geride kalmasına neden olan bir diğer faktör olarak öne çıkıyor.

Dünya Haberleri