G7 Dışişleri Bakanları İtalya'da toplandı: Gündemde Netanyahu'nun tutuklanması var

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD'nin dışişleri bakanları, İsrail, Ukrayna ve yeni Trump yönetimini ele almak üzere İtalya'nın Fiuggi kasabasında bir araya geldi.

G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarının İsrail, Ukrayna ve Trump dönemini masaya yatıracağı toplantı İtalya'da Roma yakınlarında yapılacak. İki gün sürecek olan toplantının ilk gününe, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’dan bakanlar ve Arap Birliği Genel Sekreteri de katılıyor.

İtalya Dışişleri Bakanlığı, Gazze ve Lübnan’da ateşkese ulaşma çabalarını destekleme yolları, bölge halkına yönelik yardımlar ve istikrar için siyasi bir yol haritası oluşturma gibi konuların görüşüleceğini açıkladı ancak, toplantının önemli gündem maddelerinden birinin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında verdiği tutuklama kararı olduğu biliniyor.

İtalya, UCM'nin kurucu üyelerinden biri olup, 1998 yılında Roma’da yapılan konferansa ev sahipliği yapmıştı. Ancak, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarından sonra İtalya hükümeti İsrail’e güçlü destek vermeyi tercih etti ve Gazze’deki Filistinlilere yönelik insani yardımlar sağladı. İtalya, UCM'ye olan saygısını yinelemekle birlikte, tutuklama kararlarını siyasi amaçlı olarak değerlendirdi. Başbakan Giorgia Meloni, “İsrail devletinin sorumlulukları ile Hamas terör örgütü arasında bir eşdeğerlik olamaz” diyerek ABD Başkanı Joe Biden’ın görüşünü destekledi.

ABD'nin UCM'ye karşı G7'yi örgütleme çabası

Roma merkezli Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün direktörü Nathalie Tocci, İtalya'nın, UCM kararlarına karşı altı G7 ülkesinde (ABD hariç) bir birleşik cephe oluşturmaya çalışacağını belirtti. Ancak Tocci, ABD’nin bu konuda G7'nin çizgisini belirleme çabalarının, uluslararası hukuk açısından risk taşıyabileceğine dikkat çekti. Tocci, İtalya’nın ve diğer G7 ülkelerinin uluslararası hukuk ilkelerini savunmazsa, bunun sadece bu ilkeleri aşındırmakla kalmayıp, aynı zamanda bölgesel çıkarlarla da çelişeceğini belirtti.

Ukrayna ile görüşmeler Salı günü yapılacak

G7 toplantısının bir diğer kritik konusu, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın geldiği boyut olacak. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha'nın Salı günü G7 toplantısına katılması bekleniyor. Aynı gün, NATO ve Ukrayna Brüksel’de acil görüşmeler yapacak. Rusya, Ukrayna'nın daha uzun menzilli füzeler kullanarak Rus topraklarını hedef almasını, ABD ve İngiltere'nin silah desteğine karşı bir misilleme olarak değerlendirdi.

G7, Rusya'nın 2022'deki işgalinden bu yana Ukrayna'ya askeri ve ekonomik destek sağlama konusunda ön saflarda yer aldı ancak, ABD eski Başkanı Donald Trump, Biden yönetiminin Ukrayna'ya sağladığı milyarlarca dolarlık yardımı eleştiriyor ve savaşı "24 saat içinde" sona erdirebileceğini iddia ediyor.

İtalya, Ukrayna’ya güçlü bir destek veriyor ancak aynı zamanda, ülkenin anayasasında bulunan “savaşı reddetme” ilkesine dayalı olarak, Rusya'yı hedef alacak saldırı silahları sağlamayı reddediyor. İtalya, yalnızca Ukraynalı sivilleri korumak amacıyla hava savunma sistemleri gönderiyor.

Dünya Haberleri