Güney Kore’de sıkıyönetim krizi: Genel kurmay başkanı görevden alındı

Güney Kore'de 3 Aralık'taki başarısız sıkıyönetim ilanı sonrası, "sıkıyönetim komutanı" olarak atanan Genel Kurmay Başkanı Park An-su görevden alındı.

Güney Kore'deki 3 Aralık tarihli başarısız sıkıyönetim ilanının ardından önemli gelişmeler yaşanıyor. Savunma Bakanlığı, sıkıyönetim komutanı olarak atanan Genel Kurmay Başkanı Park An-su’nun görevden alındığını duyurdu. Park, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol tarafından sıkıyönetim ilanı sırasında “sıkıyönetim komutanı” olarak atanmıştı. Ancak, bu karar sonrası ülkedeki tüm siyasi faaliyetleri yasaklayan sıkıyönetim emri, Park'ın imzasıyla yayımlandı.

“Sıkıyönetimi ben istememiştim”

Park, mecliste verdiği ifadede, sıkıyönetimi Devlet Başkanı Yoon'un televizyon konuşmasında öğrendiğini ve emri kendisinin hazırlamadığını savundu. Ayrıca, sıkıyönetim kaldırıldıktan sonra dönemin Savunma Bakanı Kim Yong-hyun’a istifasını sunduğunu, ancak Devlet Başkanı Yoon'un istifasını kabul etmediğini belirtti.

6 üst düzey asker görevden alındı

Park'tan önce, sıkıyönetim ilanı nedeniyle aralarında Başkent Savunma Komutanı, Özel Kuvvetler Komutanı, Savunma İstihbarat Komutanı ve Savunma İstihbarata Karşı Koyma Komutanı'nın olduğu 6 üst düzey asker görevden alınmıştı. Bu gelişmeler, sıkıyönetimin yanlış yönetildiği ve hükümetin krizle başa çıkamadığına dair kamuoyunda endişelere yol açtı.

Eski bakan kim tutuklandı

Sıkıyönetim kararının ardından, eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, Devlet Başkanı Yoon’a sıkıyönetimi önerdiği iddiasıyla "ayaklanma başlatmaya yardım etmek" suçlamasıyla tutuklandı ve cezaevine konuldu. Kim, sıkıyönetimin ilanından bir gün sonra istifa etti.
3 Aralık’ta televizyon kanalında yaptığı açıklamada Devlet Başkanı Yoon, "muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlere karıştığı" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etti. Ancak, parlamentonun bu kararı kaldırmasının ardından Yoon, hükümetin geri adım atmak zorunda kaldığını kabul etti. Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonucunda, sıkıyönetim kararı 190 milletvekilinin oyuyla iptal edildi.

Gözaltı kararı ve soruşturma

Sıkıyönetimin ardından Seul Yüksek Savcılığı, Devlet Başkanı Yoon'un "vatana ihanet", "silahlı kalkışmaya teşebbüs" ve "görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla soruşturma başlattı. Yoon hakkında yurt dışı seyahat yasağı konulurken, Güney Kore Ulusal Meclisi 10 Aralık’ta sıkıyönetim ilanına ilişkin olarak Yoon dahil 8 kişinin "derhal gözaltına alınmasını" içeren bir karar tasarısını kabul etti.

Dünya Haberleri