İran'da insan hakları savunucusu rejimi protesto için intihar etti

Sanjar İran rejimine çağrı yaparak dört siyasi tutuklunun serbest bırakılmasını talep etti. Son paylaşımda "Hiç kimse fikirlerini ifade ettiği için hapse atılmamalı" diyen Sanjari intihar etti.

İran'da tanınmış bir insan hakları savunucusu, tutukluların serbest bırakılmasına yönelik çağrılarının karşılıksız kalmasının ardından intihar etti.

Kianoosh Sanjari'nin, yüksek bir binadan atlayarak yaşamına son verdiği doğrulandı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Sanjari, ölümü öncesi sosyal medyadan bir paylaşımla, İran rejimine çağrı yaparak, dört siyasi tutuklunun serbest bırakılmasını talep etti.

"PROTESTO AMACIYLA HAYATIMA SON VERECEĞİM"

Sanjari, çarşamba günü yerel saatle akşam 7’ye kadar hükümete süre verdiğini duyurdu.

Bu ilk paylaşımda, "Eğer Fateme Sepehari, Nasreen Shakrami, Tomaj Salehi ve Arsham Rezaei bugün saat 19:00'a kadar serbest bırakılmazlarsa... Hamaney ve ortaklarının diktatörlüğüne karşı protesto amacıyla hayatıma son vereceğim" yazdı.

VEDA MESAJI PAYLAŞIP YAŞAMINA SON VERDİ

Bu sürenin dolması sonrası yaptığı son paylaşımında ise "İranlıların bir gün uyanıp köleliğin üstesinden gelmesini" dilediğini söyledi.

Sanjari, "Protesto, her İran vatandaşının hakkıdır. Hiç kimse fikirlerini ifade ettiği için hapse atılmamalı" ifadelerini kullandı.

Sanjari’nin serbest kalmasını talep ettiği dört mahkum, Mahsa Jîna Emini protestolarına katıldıkları gerekçesiyle yargılanmıştı.

İranlı hak savunucusu Hossein Ronaghi, Sanjari’yi andığı X paylaşımında, “Kianoosh Sanjeri sadece bir isim değil, yıllarca süren acının, direnişin ve özgürlük mücadelesinin sembolüdür” ifadelerini kullandı.

DEFALARCA TUTUKLANDIKTAN SONRA ÜLKEYİ TERK ETTİ

1999 ile 2007 arasında defalarca tutuklanan Kianoosh Sanjari, sonrasında İran’ı terk etti ve Norveç'te sığınma hakkı aldı. ABD merkezli Voice of America'nın Farsça servisinde çalıştı. 2016 yılında annesine bakmak için İran'a döndü ve tutuklandı.

Siyasi tutukluların hapsedildiği Evin Cezaevi’nde 11 yıla mahkum edildi. 2019 yılında tıbbi gerekçelerle kefaletle serbest bırakıldı ve ardından da bir psikiyatri hastanesine kaldırıldı. Mahkumiyeti sırasında kendisine elektrik şoku verildiğini, yatağa zincirlendiğini ve kendisine madde enjekte edildiğini iddia etti.

MAHSA AMİNİ YARGILAMALARI DEVAM EDİYOR

İran'da Eylül 2022'de Mahsa Amini'nin "zorunlu örtünme kurallarına" uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra polis gözetiminde yaşamını yitirmesinin ardından İran'da patlak veren protestolar kapsamında görülen davalarda, 6 kişi daha idam cezasına çarptırıldı.

Arman Aliverdi'nin öldürülmesiyle ilgili süren davada, sanıkların avukatı Babek Pakniya, Tahran Devrim Mahkemesi'nin 6 sanık için idam cezası kararı verdiğini açıkladı. Pakniya, bu kararın temyiz edilebileceğini vurguladı.

İran basınında yer alan haberlere göre, davada yargılanan diğer iki sanık için henüz bir karar alınmadığı ifade edildi.

Geçtiğimiz günlerde, Mahsa Amini'nin ölümüne yol açan gösterilere dair daha önceki yargılamalarda 17 kişiye idam cezası verilmiş, bunlardan 7'si için cezalar infaz edilmişti.

Mahsa Amini'nin ölümünün ardından, 17 Eylül 2022’de memleketi Sakkız’da başlayan ve hızla ülke geneline yayılan yönetim karşıtı protestolarda, yaklaşık 500 gösterici hayatını kaybetmiş, birçok güvenlik görevlisi de ölmüştü. Bu süreçte binlerce kişi gözaltına alınmış, bazılarına ise idam cezaları verilmişti.

Tahran’daki Ekbatan semtinde yaşanan olaylarda ise, Besic üyesi Arman Aliverdi'nin bir grup gösterici tarafından darp edilerek hayatını kaybetmesi üzerine 50’ye yakın kişi gözaltına alınmış ve bunlardan 14’ü hakkında dava açılmıştı.

Dünya Haberleri