Ukrayna, Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik saldırılarını sürdürürken bir hafta içinde ikinci stratejik köprüyü imha ettiğini duyurdu.
Ukrayna ordusu pazar günü, Zvannoe'deki Seym Nehri üzerindeki köprüye yapılan saldırının havadan görüntülerini yayınladı.
Saatler sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kursk'a yönelik askeri müdahalenin amaçları arasında Rus saldırılarını durdurmak için bir "tampon bölge" oluşturmanın da bulunduğunu ilk kez söyledi.
Ukrayna, Moskova'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Rus topraklarına yönelik en büyük saldırısını gerçekleştirmesinin üzerinden neredeyse iki hafta geçti.
Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mykola Oleschuk, sosyal medyada saldırı görüntülerini paylaşarak, "Bir köprü daha eksilttik. Ukrayna Hava Kuvvetleri havacılığı, düşmanın lojistik kabiliyetlerini hassas hava saldırılarıyla ellerinden almaya devam ediyor ve bu durum düşmanlıkların seyrini önemli ölçüde etkiliyor." dedi.
Ukrayna , bu hafta başında Gluşkovo kasabası yakınlarında Seym Nehri üzerindeki bir köprüyü daha yıkmıştı. O köprü Kremlin'in askerlerine ikmal sağlamak için kullanılan stratejik bir öneme sahipti.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, askeri analistler daha önce Rusya'nın güçlerine ikmal sağlamak için kullandığı bölgede üç köprü tespit etmiş, bunlardan ikisinin yıkıldığını veya ciddi hasar gördüğünü söylemişti.
Ukrayna askerlerinin Rusya sınırını geçmesinden yaklaşık iki hafta sonra, orada kalmaya karar verdikleri ortaya çıktı.
Devlet Başkanı Zelenski Cumartesi günü yaptığı açıklamada, birliklerinin Kursk'taki mevzilerini güçlendirdiğini ve Rusya'da daha da genişlediğini söyledi.
Zelenski, pazar akşamı yaptığı konuşmasında, "Kursk bölgesindeki operasyonumuz hâlâ Rus ordusuna, Rus devletine, savunma sanayiine ve ekonomisine zarar veriyor." dedi.
"Bunun Ukrayna için sadece bir savunma olmadığını" belirten Putin, amacın "Rusya'nın savaş potansiyelini mümkün olduğunca yok etmek ve azami karşı saldırı eylemleri gerçekleştirmek" olduğunu söyledi.
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik daha fazla saldırısını önlemek amacıyla, bunun "saldırgan topraklarında bir tampon bölge oluşturulmasını" da içereceğini sözlerine ekledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin danışmanlarından Mykhaylo Podolyak, Ukrayna'nın Rusya'yı işgal etmekle ilgilenmediğini ancak Rusya'yı müzakerelere katılmaya ikna etmek istediğini söyledi.
Moskova, saldırıyı büyük bir provokasyon olarak nitelendirdi ve "değerli bir yanıt" ile karşılık vereceklerini söyledi.
Ukrayna batı Rus topraklarına doğru ilerledikçe, Rus güçleri Ukrayna'nın doğusunda da ilerleme kaydediyor ve son haftalarda bir dizi köyü ele geçirdi.
BM Nükleer Gözlemevi Başkanı, Rusya işgali altındaki Ukrayna'da bulunan Zaporizhia nükleer santralinin çevresine düzenlenen bir insansız hava aracı saldırısının ardından santraldeki nükleer güvenlik durumunun kötüleştiği uyarısında bulundu.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, santralin korunması için "son derece endişeli" olduğunu belirterek, "her taraftan azami itidal" çağrısında bulundu.
Ajans, grevin tesisin hemen dışındaki bir yolu etkilediğini, temel sulama havuzlarının yakınında ve kalan tek yüksek gerilim hattına yaklaşık 100 metre uzaklıkta olduğunu söyledi.
Santral, savaşın başlarında Rus güçleri tarafından ele geçirildi ve her iki tarafın da birbirini suçladığı defalarca saldırılara maruz kaldı.
Geçtiğimiz hafta, tesisin soğutma kulelerinden birinde çıkan yangının ardından Kiev ve Moskova birbiriniz suçladı.
Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA), cumartesi günkü saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini açıklamadı ancak Zaporizhia'da görevli ekibi, hasarın patlayıcı taşıyan bir insansız hava aracı tarafından meydana getirilmiş olabileceğini söyledi.
Ajans, yaptığı açıklamada, "Ekip, tesisten çeşitli mesafelerde sık sık patlama sesleri, tekrarlayan ağır makineli tüfek ve tüfek ateşi ile top sesleri duydu" dedi.
Son söz olarak, Ukrayna askerlerinin yaklaşık iki haftadır mevzilerini tahkim ettikleri Kursk bölgesine girmesiyle Rusya adına yaşanan şok sonrasında binlerce Rus, bölgeden tahliye edildi.
İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez yabancı birliklerin Rus topraklarına ayak bastığını da hatırlatarak Rusya'nın yeni hamleleri hem merak hem de endişe yaratıyor.