Avrupa Komisyonu'ndan Türkiye raporu: Büyüme yavaşlayacak, işsizlik artacak

Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı 2025 İlkbahar Ekonomik Tahmini raporuna göre, Türkiye ekonomisinde büyüme bu yıl yavaşlayacak, işsizlik oranı ise sabitlenmeden önce artış gösterecek.

Avrupa Komisyonu, "2025 İlkbahar Ekonomik Tahmini: Küresel Ekonomik Belirsizlik Ortamında Ilımlı Büyüme" başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, Türkiye ekonomisine dair önemli değerlendirmelere ve geleceğe yönelik öngörülere yer verildi. Komisyon, 2024 yılında büyümenin %2,8’e yavaşlamasını, 2026 itibarıyla ise %3,5 seviyesine toparlanmasını bekliyor.

YATIRIMLAR YÜKSEK FAİZDEN ETKİLENİYOR, TÜKETİM ARTIŞI SINIRLI KALACAK

Rapora göre, yüksek faiz oranları özel sektör yatırımlarını kısıtlarken, hane halkı tüketiminin ise finansal beklentilerdeki kısmi iyileşmeyle %3,5 oranında sınırlı bir artış göstereceği tahmin ediliyor. Brüt sabit sermaye oluşumu 2024 sonunda artış kaydetse de, deprem sonrası yeniden inşa faaliyetlerinin sona ermesiyle yatırımlarda daralma bekleniyor.

İHRACATTA YAVAŞLAMA, CARİ AÇIKTA DENGELENME

Komisyon, Türk Lirası'nın reel değer kazanması ve düşük dış talep nedeniyle ihracat büyümesinin sınırlı kalacağını öngörüyor. ABD'nin artırdığı tarifelerin ticaret sapmasına yol açabileceği ancak bunun Türkiye için büyük bir kazanç yaratmayacağı belirtiliyor. İthalattaki yavaş artış ve düşük enerji fiyatları, cari açığın dengelenmesinde etkili olacak.

İŞGÜCÜ PİYASASINDA ZAYIFLAMA SİNYALİ: İŞSİZLİK ARTACAK

Raporda öne çıkan kritik bir başka başlık ise işsizlik oranı. 2024’te ekonomik yavaşlamaya rağmen güçlü kalan işgücü piyasasında, 2025’te iş büyümesinin zayıflaması ve işsizliğin daha yüksek seviyelerde sabitlenmeden önce artış göstermesi bekleniyor. Buna rağmen, işgücü yetersizliğinin maliyet baskılarını sınırlayacağı ifade edildi.

TÜRKİYE EKONOMİSİ RİSKLERE RAĞMEN DİRENÇLİ

Avrupa Komisyonu, jeopolitik ve iç risklerin halen yüksek seyrettiğini ancak Türkiye'nin, önceki yıllara kıyasla daha sıkı maliye politikaları, azalan dengesizlikler ve rezerv tamponları sayesinde bu riskleri göğüsleyebilecek daha güçlü bir pozisyonda olduğunu belirtiyor. Ancak ekonomik yeniden dengelemenin önümüzdeki süreçte zorlayıcı olmaya devam edeceği vurgulanıyor.

Ekonomi Haberleri