Yeni bir düzenleme yapılmadığını belirten Erdem, "Yasamızda olan bir durum. Gerçekleşmesi için prim şartı en erken 2028 yılını bulacak. Yaş şartı ise en gençler için 2051'e kadar uzanacak. Hiçbir çalışan emeklinin maaşı da kesilmeyecek. Bunun yanında kadınlar ve eşinden maaş alanlar açısından üç aylığa kadar ödeme de mümkün" diye konuştu.
Erdem'in yazısının devamı özetle şöyle:
- Emekli olduktan sonra her hangi bir işyerinde SGDP ile çalışanların emekli maaşları kesilmez ve işyerinden ücret, SGK'dan emekli aylığı alırlar. Sadece emekli olduktan sonra memur olunursa maaş kesilir ve memuriyet bitince tekrar güncellenerek bağlanır. Şu anda emekli olup çalışanların emekli aylıklarının kesilmesi söz konusu değil. Tüm emekli çalışanlar çift hatta üç maaş almaya devam edecekler.
- Çalışan emeklilerin aylıklarının kesileceği ile ilgili yeni bir düzenleme yok. 17 yıl önce yürürlüğe girmiş 5510 sayılı yasada bu konuda bir düzenleme bulunuyor. Buna göre 2008 yılı sonrasında sigortalı olanlar ileride emekli olduklarında çalışırlarsa aylıkları kesilecek. 2008 Ekim ayından sonra sigortalı olmuş ileride emekli olduğunda çalışmaya devam edenler için geçerli.
- 2008 Ekim ayından sonra emeklilik şartları 7.200 gün yani 20 yıl prim gerektiriyor. Yaş ise erkeklerde 61 kadınlarda 58'den başlıyor. Ekim ayında 18 yaşında sigortalı olup hiç ara vermeden çalışan birisi için prim şartı 2028'de dolacak. Yaş şartı ise erkekler için 2051, kadınlar için 2048'de dolacak. Ancak 41 yaşında bir erkek, 39 yaşında bir kadın 2008 Ekim'de sigortalı olmuşsa şartları 2028'de tamamlayabilecek. Dolayısıyla henüz bu şartlarda emekli olmuş birisi yok. Uygulama da yok.
- Eşi vefat eden birisi erkek ya da kadın olduğuna bakılmaksızın ölüm maaşı (dul maaşı) alıyor. Kendisi çalışır ya da emekli olursa bu ödeme kesilmiyor. Sadece oranlar yüzde 75'den 50'ye düşüyor. Sadece evlenmemek yetiyor. Eşinden ölüm maaşı (dul maaşı) alan birisi emekli olursa her iki aylığı da alıyor. Bu kişi aynı zamanda bir işyerinde çalışırsa hem eşinden ölüm aylığı, hem kendi emekli aylığı, hem de işyerindeki ücretini alabiliyor.
- Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalanı maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır. Dul kadın çalışabilir. Hem kocasından hem de sigortalı olarak çalıştığı yerden maaş alır ve şartlar oluşursa emekli de olur. Kız çocuk çalışmıyorsa, ölen anne babasından aylık alıyor.