Konkordato Neden Yapılır? İflasın Ertelenmesi ve Konkordato Arasındaki Fark Nedir?

İflasın ertelenmesi ve konkordato arasındaki fark nedir? Konkordato neden yapılır? ve konkordato için gereken belgeler nelerdir? sorularının yanıtını merak edenler için detaylar haberimizde...

İFLASIN ERTELENMESİ VE KONKORDATO ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Bu başlığın yanıtı için önce iflasın daha sonra konkordatonun ne olduğundan bahsetmek gerekir. İflası kabaca özetleyecek olursak, bir firmanın gelirlerinin giderlerinden az olması sonucunda karşılaştığı pozisyon olduğunu söylemek mümkün. Konkordato ise, batmış olan ve/veya batık pozisyonda olan firmaların borçlarını karşılayabilecekleri koşulların gündeme gelmesiyle alacaklılarıyla yaptıkları anlaşmadır. Bir firmanın işlerinin olumsuz yönde seyretmesinin akabinde “dürüst” borçlu firmaları korumak için kabul edilen hukuki bir yol olan konkordato hukuki bir süreci beraberinde getirir. Türkiye’de konkordato başvurusu iflas ertelemenin kullanılmaya başlandığı son 12 yıldan beri neredeyse yok denecek kadar azdır. İflasını ertelemek isteyen firmaya 1 yıl süre tanınırken konkordatoda tanınan süre 3 aydır. Buradan hareketle iflasın ertelenmesi ve konkordato arasındaki fark nedir? sorusu şöyle yanıtlanabilir… Konkordato, iflas ertelemeye göre uygulaması daha zor ve iflas riski daha yüksek bir yöntemdir. Gelir sıkıntısı yaşayan firmaların korunması amacıyla iflas ertelemeleri yasaklandı. Böyle olunca da konkordato yeniden gündeme geldi. Konkordatoya başvuran firmaların kendi sonunu getirdiği yönünde söylemler mevcut olsa da bu firmalar için başka çare kalmayınca konkordato kaçınılmaz hale gelebiliyor. Bir nevi dilemma olarak kabul görebilen bu durum her alacaklı ve borçluya göre de olumlu ya da olumsuz olarak değişkenlik gösterecektir hiç şüphesiz. Bununla beraber Konkordato neden yapılır? ve konkordato için gereken belgeler nelerdir? sorularının yanıtı da önemlidir.

konkordato-iflas-2.png

KONKORDATO NEDEN YAPILIR?

İflasın ertelenmesi ve konkordato arasındaki fark nedir? sorusunun yanıtının içinde de üstünkörü yer alan konkordatonun neden yapıldığının yanıtı şöyledir: Konkordato neden yapılır? sorusunu merak eden pek çok kişiye şöyle bir yanıt verilebilir, “İyi niyetli” bir borçlunun alacaklılarıyla yaptığı anlaşma olan konkordato bir borç ödeme prensibidir. Konkordato yapılır çünkü bu vesileyle iyi niyetli, dürüst borçlu elinde olmayan sebeplerle iflasa gittiği sırada borçlu haciz ve iflas takibinden kurtulmuş olur. Bu durum ticaret mahkemesinin onayı ile sağlanır. Bu anlaşma, alacaklıların bir oranda alacaklarından vazgeçmesini, borçlunun da elindeki tüm mal varlığıyla borçlarını kabul edilen oranda ödeyeceğini ve geri kalan borçlarından kurtulacağını söylemiş olur. Peki konkordato için gereken belgeler nelerdir?

KONKORDATO İÇİN GEREKEN BELGELER NELERDİR?

İflasın ertelenmesi ve konkordato arasındaki fark nedir? sorusunun ve konkordato neden yapılır? sorusunun yanıtından sonra konuyla ilişkili olarak konkordato için gereken belgeler nelerdir? sorusunun yanıtı da önem arz eder. Buna göre konkordato için gereken belgeler maddeler halinde şunlardır:
1 - Konkordato Ön Projesi
2 - Borçlunun Malvarlığını Ve Mali Durumunu Gösterir Belgeler
3 - Alacaklı ve Alacak Listesi
4 - Karşılaştırma Tablosu
5 - Makul Güvence Veren Denetim Raporu
6 - Diğer Belgeler (Söz konusu diğer belgeler, mahkeme veya komiser tarafından istenebilecek diğer belge ve kayıtlardan ibarettir)

Ekonomi Haberleri