Merkez Bankası'nın sahte dolar raporu ortaya çıktı: Banknotlarda bu yöntemler kullanılmış

Merkez Bankası'nın sahte dolar krizine ilişkin raporu ortaya çıktı. Raporda, liflerin, manyetik özelliklerin taklit edildiği ve seri-sıra numara baskısının lazer baskı tekniği ile üretildiği belirtildi.

TCMB, Döviz büroları ve bankaların dolar alımını durdurmasına neden olan sahte dolar krizine ilişkin rapor hazırladı.

Raporda, sahte banknotların orijinallerine ne kadar benzetilmeye çalışıldığına ve nasıl ayırt edilebileceklerine dair önemli bilgiler yer aldı. Raporda, liflerin, manyetik özelliklerin taklit edildiği ve seri-sıra numara baskısının lazer baskı tekniği ile üretildiği ifade edildi.

Hürriyet'in haberine göre, raporda "Banknotlarda yapılan teknik incelemeler neticesinde sahte 50 Amerikan Doları banknotların banknot kağıtlarının yıpranmamış ve temiz halde olduğu, güvenlik özellikleri ve tasarım unsurları açısından orijinal 50 Amerikan Doları banknotlara benzer ve sahte olarak üretildiği, özellikle makineleri aldatmaya yönelik özellikler taşıdığı tespit edildi" denildi.

Raporda, bankacılık sistemine duyulan güvenin zedelenmemesi ve vatandaşların mağdur olmaması için bankalar tarafından sahtecilik konusunda azami dikkat ve özen gösterilmesinin büyük önem arz ettiğinin vurgulandığı belirtildi.

Merkez Bankası raporunda ayrıca, 232 adet sahte 50 dolarlık banknotun sıra ve seri numaralarına yönelik bilgilere de yer verildiği öğrenildi.

Merkez Bankası'nın raporda kullanılan yöntemlere ilişkin şu bilgiler yer aldı:

"Sahteciliğinden şüphe edilen kupürlerin kağıdının temiz durumda olduğu, kalitesinin orta derecede olduğu, mavi ve kırmızı renkte kılcal liflerin baskı yoluyla taklit edildiği, bazı kupürlerde UV ışık altında parlama veren kılcal lif görüntüsü oluşturulduğu tespit edildi.

Manyetik özelliği açısından; orijinali ile aynı alanlarda manyetik özellik taşıdığı, ATM ve para sayma makinesi vb. cihazlarını aldatmaya yönelik taklit edildiği tespit edildi.

Baskı özelliklerini belirlemek üzere yapılan incelemede; ofset ve lazer baskı tekniği kullanılarak görsel kalitesi iyi derecede üretildiği, ön yüz siyah intaglio baskı alanlarının manyetik özellik içeren mürekkep ile zemin ve arka yüz görselinin ise manyetik olmayan mürekkep ile basılmış olduğu, mikro ve mini yazılarının bulunduğu ve orta-üst derecede taklit edildiği, seri-sıra numara baskısının lazer baskı tekniği ile üretildiği belirtildi.

OVI baskısının taklit edildiği ancak renk değişiminin orta derecede olduğu değerlendirildi.

Emniyet şeridi özelliklerini belirlemek üzere yapılan incelemede; kupürlerin iki katman halinde üretildiği, emniyet şeritlerinin katmanlar arasına yerleştirildiği, görsel olarak aldatma iğfal kabiliyetinin iyi derecede olduğu, katmanlar arasına yerleştirilmiş olan emniyet şeridinin UV ışık altında parlama yapmadığı ancak kağıt yüzeyine baskı yoluyla UV ışık altında seri renkte parlama özelliği bulunan şerit şeklinde baskı yapıldığı tespit edildi."

Ekonomi Haberleri