2024 Nobel Ekonomi Ödülü'ne, kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmalarından dolayı Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson layık görüldü.
Acemoğlu, Türkiye'den Nobel Ödülü alan üçüncü isim oldu. Daha önce Nobel Edebiyat Ödülü Orhan Pamuk'a, Nobel Kimya Ödülü Aziz Sancar'a verilmişti.
İşte Daron Acemoğlu kimdir, nereli, ne iş yapıyor sorularının yanıtları.
DARON ACEMOĞLU KİMDİR?
Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul'da dünyaya geldi.
Lisans eğitimini 1989'da İngiltere'deki York Üniversitesinde tamamlayan Acemoğlu, 1990'da Londra Ekonomi ve Siyasal Bilimler Okulunda (LSE) yüksek lisansını tamamlamasının ardından 1992'de aynı üniversiteden ekonomi alanında doktorasını aldı.
ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) Ekonomi bölümünde profesör olarak görevini sürdüren Acemoğlu, 2005'te ekonomik düşünce ve bilgiye yaptığı katkıdan ötürü John Bates Clark Madalyası'na layık görüldü.
Siyasi ekonomi, ekonomik kalkınma ve ekonomik eşitsizlik üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Acemoğlu, uzun süredir birlikte çalıştığı Simon Johnson ve James Robinson ile çok sayıda makaleye imza attı.
Acemoğlu, Robinson ile "Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri" ve "Dar Koridor", Johnson ile "İktidar ve Teknoloji: Bin Yıllık Mücadele" kitaplarını kaleme aldı.
Ulusların ekonomik ve politik gelişmeleri arasındaki farklılıkların nedenini soruşturan ve devletlerin ekonomik sonuçlarını şekillendirmede kurumların oynadığı role dikkati çeken "Ulusların Düşüşü", akademik çevrelerde ve medyada geniş ilgi gördü.
BAKAN ŞİMŞEK'TEN TEBRİK
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Acemoğlu'nu tebrik etti.
Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, "Kurumların oluşumu ve refaha etkisine yönelik çalışmalarıyla 2024 yılı Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan değerli ekonomist Sayın Daron Acemoğlu’nu yürekten tebrik ediyoruz." dedi.
DÜNYA BASININDA MANŞETLERDE
Guardian, üç profesörün sömürgeciler tarafından getirilen siyasi ve ekonomik sistemlerin bir ülkenin zengin ya da fakir olmasını nasıl belirleyebileceğini gösterdikleri için Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldüğünü bildirdi.
Le Monde, Nobel Ekonomi Ödülü'nün uluslar arasında refah farklılıklarını araştıran üç akademisyene verildiği bildirdi.