BirGün'de yer alan habere göre; Erzincan'ın İliç ilçesinde, 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında 9 işçinin hayatını kaybettiği Çöpler Altın Madeni'nde Anagold Madencilik, yeniden faaliyete geçmeye hazır olduklarını duyurdu. Şirketin yetkilileri, basın mensuplarıyla düzenledikleri toplantıda, yaşanan facia sonrası alınan güvenlik önlemlerini ve madenin geleceğiyle ilgili planlarını açıkladı.
FACİANIN ARDINDAN 6 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI
Facianın ardından 6 kişinin tutuklandığı madende, Anagold Madencilik yetkilileri, siyanür sızıntılarıyla ilgili endişeleri de ele aldı. Şirketin yöneticisi Cengiz Demirci, Fırat Nehri’ne siyanür karıştığı iddialarını asılsız bulduklarını belirterek, bölgeden alınan binin üzerindeki numunede kirlilik tespit edilmediğini vurguladı. Demirci, toprak kaymasının ardından 10,5 milyon ton malzeme kaldırıldığını ve mevcut durumun kontrol altında olduğunu ifade etti.
9 İŞÇİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Erzincan’daki bu trajik olay, 13 Şubat'ta meydana geldi ve olayın ardından 2 işçinin cenazeleri Nisan ve Haziran aylarında çıkarıldı. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda, 9 kişi gözaltına alındı; bunlardan 6’sı ‘taksirle ölümü ve yaralanmaya neden olmak’ suçlamasıyla tutuklandı. Şirketin Türkiye müdürü de dahil olmak üzere bazı yöneticiler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
ŞİRKETİN VERGİ BORCU SİLİNMİŞTİ
Anagold Madencilik, geçmişte vergi borçlarının silinmesiyle de gündeme gelmişti. Şirketin yüzde 80'i Kanadalı Alacer Gold'a, yüzde 20'si ise Çalık Grubu'na ait Lidya Madencilik'e aittir. Daha önceki siyanür sızıntısı nedeniyle ceza almış olan Anagold, bu olay sonrası Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne dava açılmıştı.
KOMİSYON RAPOR HAZIRLIYOR
Öte yandan, TBMM bünyesinde kurulan İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, facianın detaylarını içeren bir rapor hazırlıyor. Komisyon başkanı Atay Uslu, raporun ekim ayında Meclis Başkanlığı'na sunulacağını ve iş cinayetinde hayatını kaybeden işçilerin aileleriyle de görüşmeler yapıldığını belirtti. Uslu, ayrıca Türkiye genelindeki farklı maden ocaklarındaki incelemelere de dikkat çekerek, 15 bin sayfayı aşan bir dokümantasyonun hazırlandığını açıkladı.