AKP, yurtdışına çıkış harcına, iki yılda 10 kat zam yaptı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek onaylanan vergi paketi yasa teklifinde, yurtdışına çıkış harcının 150 TL’den 500 TL’ye çıkarılması ve harç tutarının da her yıl, yeniden değerleme oranına göre yükseltilmesi kararlaştırıldı.
Cumhuriyet’ten Doğa Öztürk’ün aktardığına göre, Ankara Barosu Vergi ve İdare Hukuku Kurulu Başkanı Çağrı Ünsal, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Karardan önce harç tutarının sabit olduğunu hatırlatan Ünsal, yurtdışı çıkış harcının, 2022 yılından beri, yalnızca iki yıl içerisinde 10 kat artırıldığını vurguladı.
Yaptığı açıklamada, değişiklik teklifinin anayasal seyahat özgürlüğüne aykırı olduğunu belirten Ünsal, “Seyahat özgürlüğü, anayasamızda temel hak ve hürriyetlerden birisi olarak kişi hakları içerisinde düzenlenmiştir ve bu hak anayasamıza göre sadece suç soruşturması ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek amacıyla sınırlandırılabilir.” ifadelerini kullandı.
Ünsal, “Sadece iki yıl gibi kısa bir sürede harcın 10 katına çıkarılması, seyahat özgürlüğüne ölçüsüz nitelikte fiili bir müdahaledir.” açıklamasını kaydederken kanun teklifinin, bizzat kendi amacıyla çelişkiye düştüğünün altını çizdi.
“PAKETİN ÖZÜYLE BAĞDAŞMIYOR”
Vergi paketi teklifinin genel gerekçesine bakıldığında 2024-2026 orta vadeli kalkınma programına atıf yaptığını ve vergi gelirleri içerisinde doğrudan vergilerin payının artırılmasına dikkat çektiğini ifade eden Ünsal, “Bu çerçevede yasa teklifi de ağırlıklı olarak doğrudan vergi türlerine ilişkin düzenlemeler öngörmektedir. Tipik bir dolaylı vergi niteliğinde olan yurtdışı çıkış harcındaki fahiş artış, yargı paketinin özüyle de bağdaşmamaktadır” açıklamasında bulundu.