Çemaş Döküm'de işçilerle anlaşma sağlandı: Ücretler ortalama 65 bin TL'ye çıktı

Kırşehir'de, Çemaş Döküm işçileri; Işıklar Holding'le ücretlerinin %93 oranında artması konusunda anlaşmaya vararak toplu sözleşme imzaladı. Ortalama ücretler 65 bin TL oldu. Sosyal haklarda da iyileştirme yapıldı. Her ay düzenli erzak desteği yapılacak

1 Eylül 2024-31 Ağustos 2026 dönemini kapsayan sözleşme aynı zamanda sosyal haklarda da iyileştirmeleri kapsıyor.

Çemaş Döküm'de çalışan 600’e yakın işçiye, sözleşmedeki maddelere göre; birinci altı aylık dönemde yüzde 93 oranında zam yapıldı. Bu zam ile ortalama bir metal işçisinin ücreti net 65.091 TL oldu.


Toplu Sözleşme ile işyerinde 1 Eylül 2024 tarihi itibariyle net ücretler 58.527 TL ile 102.000 TL arasında değişeceği belirtildi. Ücretler ikinci altı ay enflasyon artı 5 puan, üçüncü altı ay enflasyon artı 5 puan, dördüncü altı ay enflasyon artı 3 puan oranında artacak.

SOSYAL HAKLARDA DA ARTIŞ OLACAK

Sosyal haklarda önemli bir artış sağlandı. İlk altı ayda, sosyal haklar ortalama yüzde 102 oranında yükseldi ve Kurban Bayramı ödemesi yüzde 136 oranında artırıldı. Önceki yıllarda yalnızca yıllık artış yapılan sosyal haklar, artık yeni sözleşme ile birlikte, tıpkı maaş zamlarında olduğu gibi her altı ayda bir güncellenecek.

HER AY ERZAK DESTEĞİ YAPILACAK

Bunların yanı sıra başka önemli kazanımlar da elde edildi. Artık, yılda dört kez verilen erzak yardımı her ay düzenli olarak net 1.500 TL olarak ödenecek. Ayrıca, banka promosyonu yerine işveren, çalışanlara "Ek ödeme" adı altında 25 bin TL net ödeme yapacak.

ÜCRETLER BASKILANMAYA ÇALIŞIRKEN ÖNEMLİ KAZANIM

Birleşik Metal-İş sosyal medya hesabı X üzerinden şu ifadelere yer verdi, “Uluslararası sermayenin ve onların örgütü IMF ile iktidarın işçi sınıfına yönelik baskı ve saldırılarının arttığı, kazanımlarımıza göz dikildiği bir dönemdeyiz. İktidarın bu politikalarının Orta Vadeli Plan'a da yansıdığını görüyoruz. Sermayenin ve iktidarın işçi sınıfına yönelik saldırıları bitmek bilmiyor. Bir yandan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) adı altında kıdem tazminatını ortadan kaldıracak düzenlemeler gündeme getiriliyor, İş Kanunu'ndaki esneklik içeren maddeler yetmiyormuş gibi yeni esnek istihdam düzenlemeleri hedefleniyor, öte yandan da ücretlerin hedeflenen enflasyona göre artırılması ve dolayısıyla reel ücretlerin düşürülmesi isteniyor. Asgari ücretin de hedeflenen enflasyona ya da biraz üzerinde belirlenmesi için ortam hazırlanıyor. Gerçekleşen enflasyonun bile gerçeğin çok altında olduğunun herkes tarafından bilindiği ve kabul edildiği bir dönemde hedeflenen enflasyon oranında bile bir asgari ücret artışı tartışma konusu edilmeye çalışıyor. Adaletsiz ve ağır vergi yükü altında işçiler, ücretle geçinenler inliyor, aylar ilerledikçe aldığımız ücret artacağına azalıyor. Ücret zammı alıp ücreti düşen tek ülke özelliğimiz korunuyor. İşçiler düşük ücretlerle, yoksullukla baş etmek için, insanca yaşayacak bir ücret için mücadele ediyor. Metal işçileri, ağır çalışma koşullarında yoksulluk sınırının altında çalışmaya isyan ediyor, ekmeklerini büyütme mücadelesi veriyor. Giderek yoksullaşan, reel ücret kaybına uğrayan metal işçileri kendilerine giydirilmek istenilen bu politikaları toplu sözleşmeleri aracılığı ile yırtıp atıyor” dendi.
Sendika, bu ağır çalışma ve yaşama koşullarına karşı metal işçisinin mücadelesinin de yurdun dört bir yanında artarak sürdüğünü belirtirken “Çeliğe su veren metal işçileri hakları için sendikalarına inanarak, güvenerek ekmek kavgasını yükseltiyor. Metal işçilerinin bu mücadelesi toplu sözleşmelerde hayat ve karşılık buluyor. Metal işçileri toplu sözleşmelerle ağır yaşam koşularını iyileştiriyor.”
dedi.

Gündem Haberleri