EPDK'nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı "Son Kaynak Tedarik Tarifesi"ne dair düzenleme, tüketim limitlerinin ciddi şekilde düşürülmesine yol açtı. Yapılan değişiklikle, konutlar ve apartmanlardaki ortak aboneliklerde yıllık 100 milyon kilovat saatte olan tüketim sınırı, 5 bin kWh'ye indirildi. Ticarethaneler ve sanayi kuruluşları içinse yıllık 1 milyon kWh'lık limit 15 bin kWh'ye çekildi.
Bu değişiklikle birlikte, belirlenen limitleri aşan aboneler, tedarikçi seçmedikleri takdirde, kendi bölgesindeki görevli perakende şirketlerinden yüksek fiyatlarla enerji almak zorunda kalacak. EMO, bu düzenlemenin faturalarda büyük artışlara yol açacağı gerekçesiyle Danıştay'a başvurdu.
EMO'nun açıklamalarına göre, yeni tarifeyle hesaplanan birim enerji bedeli 2.95 TL civarına ulaşacak. Bu durumda, ortalama 417 kWh enerji tüketen bir konutun faturası, Ekim 2024 rakamlarıyla yüzde 96 artarak 1048 TL'den 2 bin 48 TL'ye yükselecek. Aynı şekilde, 1250 kWh tüketen bir ticarethanenin faturası da yüzde 8 artarak 6 bin 744 TL'ye çıkacak. Sanayi kuruluşlarında ise alçak gerilimli enerji kullanımıyla benzer bir artış görülerek, 1250 kWh tüketimi olan sanayi faturasının 6 bin 18 TL'ye yükseleceği belirtiliyor.
Kararın iptali için başvuru yapılması gündemde
Elektrik Mühendisleri Odası, bu yeni düzenlemenin hem hanelere hem de işletmelere büyük mali yük getireceğini savunarak, kararın iptal edilmesi için hukuki yola başvurdu.
Aboneler tarifeyi bilemeyecek
Kararla birlikte belirlenen limitleri aşan abonelere her ay aynı tüketim için farklı birim fiyatlarla fatura kesilecek. Aboneler, tüketim sırasında uygulanacak tarifeyi bilemeyecek.
EMO'nun açıklamasında "Spot piyasada oluşan fahiş rakamlar yansıtılırken, enerji borsasında anlık olarak tüketici lehine rakamlar oluşması durumunda ise faturalara yansımasına engel olunmaktadır. Tüketicinin lehine oluşacak durumlara bile izin verilmemesi; uygulamaya başlanmadan yürütmenin durdurulması gerektiğini ortaya koymaktadır" denildi.