Yeni bir okula geçmek zorunda kalan öğrencilerin uyum sürecinde zorluk yaşadığını belirten veliler, durumun eğitimde eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurguluyor.
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR FEDA EDİLİYOR
Dilek Gedik, özel gereksinimli oğlu Ö.G.’nin üç yıl boyunca aynı okulda arkadaşlarıyla birlikte eğitim aldığını ve bu süre zarfında kaynaştırma konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. Ancak okulun sınıf ihtiyacı nedeniyle özel eğitim sınıfının kapatılması, Gedik'i ve diğer velileri endişelendirdi. Gedik, "Oğlumun alıştığı ortamdan koparılması, yılların emeğini tehlikeye atıyor. Özel gereksinimli çocuklar, ilk feda edilen kesim oluyor" diyerek duruma tepki gösterdi.
EĞİTİMDE EŞİTLİK TARTIŞMASI
Türkiye Otizm Meclisi Yürütme Kurulu’ndan Serap Dikmen Ahmetoğlu da yaşananların eğitimde eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Ahmetoğlu, "Otizmli çocukların da diğer çocuklar gibi eğitim hakkı var ancak farklı gerekçelerle bu çocukların eğitimini başka okullara taşımak, onların eğitim hakkını ihlal ediyor" dedi.
Özel Çocuklar Eğitim ve Dayanışma Derneği (ÖÇED) Başkanı Parin Yakupyan da okulların, farklı gelişen çocuklar için yeterince hazır olmadığını belirtti. Yakupyan, "Bu çocuklarımızın kaynaştırma veya bütünleştirme eğitimi almaları gerekiyor. Onları toplumdan izole ederek kazanamayız" ifadeleriyle bu tür uygulamaların kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Bu kararın aileler ve öğrenciler üzerinde yarattığı olumsuz etki, özel gereksinimli çocukların eğitimde maruz kaldığı zorlukları bir kez daha gözler önüne seriyor.