Esad'ın düşüşü Türkiye'de kafaları karıştırdı: Kimi Çin'i Cilvegözü, kimi İtalya sahillerini Suriye plajları yaptı

Esad'ın düşüne sevinenler Çin'den çekilen fotoğrafı "Suriyeliler dönmek için Cilvegözün'de" diye, üzülenler ise İtalya'dan plaj fotoğrafını "Suriye sahilleri" diye paylaştı. Sosyal medyada bilgi kirliliği tam gaz sürüyor.

Cihatçı HTŞ, Suriye'de Beşşar Esad dönemini resmen sona erdirdi. Esad da görevden ayrıldığını kabul etti ve ülkeyi terk ederek ailesiyle birlikte Rusya'ya yerleşti. Şimid, HTŞ'nin öncülüğündeki grup Suriye'de geçici bir hükümet kurdu.

Geniş Çin yolu, Cilvegözü oldu

Bu gelişmeler yaşanırken Türkiye'de Esad'ın devrilmesine karşı çıkanlar ile sevinenler de karşı karşıya geldi. İki taraftan da X'te paylaşılan ve Suriye'yle ilgili olduğu iddia edilen görsellerin farkı yerlere ait olduğu ortaya çıktı.

AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, Esad'ın devrilmesinden sonra ülkesine dönmek isteyen Suriyelilerin Cilvegözü Sınır Kapısı'na akın ettiğini ileri sürerek Çin'den bir görüntü paylaştı. Miroğlu fotoğrafı, "Mahşer gibi! Suriyeliler Cilvegözü sınır kapısında! Bu özlenen bir ülkeye geri dönüşün heyecanı değil sadece ve olamaz! Bu eşi benzeri görülmemiş bir devrim anı! Bir milletin kabustan uyanması! Hafızanın dile gelmesi! Bu sınır kapısı geçilebilirse, kayıplar, imi timi belirsizler aranacak, hiç değilse bir mezar hakkı için!" notuyla paylaştı.

Miroğlu, fotoğrafın Çin'den çekildiğine ikna olunca ise "temsili" savunması yaptı: "Az önceki paylaşımımda kullandığım bir fotoğrafın Cilvegözü sınır kapısına ait olmadığını söyledi bazı dostlar. Bilemem, güvendiğim bir gazetecinin paylaşımından buldum, bulmak için de hiç aramadım inanın. Ama bulunca da bana düşündürdükleri üstüne yazdığım o cümleler oldu."

İtalya sahilleri Suriye plajı oldu

Öte yandan Esad'ı diktatör de olsa "seküler" olduğu iddiasıyla cihatçılara tercih edenler de var. Türkiye'de Esad'ın devrilmesine sevinenlere tepki iktisatçı yazar Hayri Kozanoğlu'ndan geldi. Ancak Kozanoğlu'nun paylaştığı fotoğraf AKP'li Miroğlu'nunki gibi hatalıydı.

İtalya sahillerinden çekildiği tespit edilen fotoğrafı X hesabından paylaşan Kozanoğlu, şunları yazdı: "Suriye Baas rejiminin devrilişini coşkuyla kutlayan arkadaşlara, eşleriyle birlikte Tartus’ta bir plaj keyfi öneriyorum. Bu Esad döneminden kalma bir fotoğraf. Seneye eminim tam bir özgürlük ortamı soluyacaklardır!"

Siyasal İletişim Danışmanı Suat Özçelebi'nin "Hayri hocam fotoğrafın Esad rejiminden kalma olmadığını öğrendikten sonra bile bu twiti silmemenizin sebebi nedir?" sorusuna yanıt veren Kozanoğlu, şunları yazdı:

"Çünkü Tartus ve Lazkiye’de insanlar,kadınlı erkekli,bizim güney sahillerimize benzer bir şekilde denize girebiliyor. Temsili olarak bu foto da onu anlatıyor."

Yanlış bilgiler duruyor

Miroğlu da Kozanoğlu da fotoğraflarını ve paylaşımlarını henüz silmiş değil. Bu ve benzeri birçok teyitsiz görsel ve bilgiler sosyal medyada yayılmaya devam ediyor.

Gündem Haberleri