Grand Kartal Otel'in ÇED raporu ortaya çıktı: Tek önlemleri yangın tüpüymüş

Çıkan yangında 66 kişinin can verdiği ve 51 kişinin yaralandığı Grand Kartal Otel'in ÇED raporunda yangına karşı alınan önlemler dikkat çekti. Buna göre yangın merdiveni olmayan 199 odalı otelin yangına karşı aldığı tek önlem yangın tüpü bulundurmak oldu.

BİLAL ÇELİK - Haber240/Özel

Bolu'nun ünlü Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de gece saatlerinde korkunç bir yangın çıktı. İçinde 234 tatilcinin bulunduğu otelin restoran katında başlayan yangın, kısa sürede tüm oteli sardı. Can pazarı yaşanan otel yangınında ilk belirlemelere göre 66 kişi yaşamını yitirdi, 51 kişi de yaralandı. Girilmeyen odalar ve haber alınamayan otel misafirlerinin de olduğu bildiriliyor.

Bu yangında hayatını kaybedenlerin 2'si atlayarak can verirken; bir kişinin birbirine bağladığı çarşaflarla kendini sarkıtarak hayatını kurtardığı kameralara yansıdı.

İnsanların can pazarından kurtulmak için kullandığı bu yöntemler, yangın merdivenini akıllara getirdi. Haber240, Grand Kartal Otel sahiplerinin kapasite artırmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduğu ve onay aldığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun detaylarına ulaştı. Detaylar dikkat çekici.

YANGINA KARŞI TEK ÖNLEM "TÜP"

ÇED raporunun "Kullanılan Teknoloji ve Malzemelerden Kaynaklanabilecek Kaza Riski" bölümünde yangın gibi kazalara karşı alınacak önlemler sıralandı. Bu bölümde yangına sadece "yangın söndürme tüpü ve araçları" yer aldı.

Bu önlemler madde madde şöyle sıralandı:

* İşletme aşamasında tesis alanı içerisine uyarıcı levhalar bulunacaktır.

*Yangına karşı gerekli önlemler alınacaktır. (Yangın Tüpleri vb.) Yangına karşı her türlü ekipman ve donanım, mevcut yönetmelik ve kanunlara uygun olacaktır.

*Çalışan teknik personelin konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip yetkili kişilerden seçilmesine dikkat edilecektir.

*Alınan önlemlerin etkinliğini ve sürekliliğini sağlamak üzere yeterli kontrol, denetim ve gözetim sağlanacaktır.

*Haftanın ilk gününde ve çalışma gününün de ilk saatlerinde daha sık kaza olduğu bilinmektedir. Bu uyarı dikkate alınarak tesiste çalışan işçiler haftanın ilk günü ve ilk saatinde daha dikkatli olmaları sağlanacaktır.

*Tesiste hijyen koşulları her zaman kontrol altında tutulacaktır. Çalışacak personel mesai saatleri içerisinde iş elbiseleri ile çalışacaktır.

*Temizlik ve dezenfekte işlemleri sırasında zehirlenmelere karşı, personel güvenlik amacıyla, iş elbiseleri giyecek ve ağızlarını maske ile kapatarak temizlik yapılacaktır.

BİR KISMI KİRALIK

ÇED raporunda otel alanının bir bölümünün ormandan kiralandığı ortaya çıktı. Buna göre 16 bin 400 metrekare olan otel alanına ek olarak 12,4 hektar ormanlık alan eklendi. Ormanlık alan devlet hazinesinden kiralandı.

KAPASİTE ARTIRILDI

2019'da bakanlığa sunulan raporda otele ek olarak 34 oda ilave edilmesi istendi. Onaylanan ÇED raporuyla 165 olan oda sayısı 199'a yükseldi.

Bu bölümde "her türlü" emniyetin alınacağı da şöyle iddia edildi:

"Odaların düzenlenmesi aşamasında otel içerisinde her türlü emniyet alınacak ve tüm katta ve düzenleme yapılacak alanlarda gerekli işaret ve uyarı levhaları konulacaktır. Otelde muhtemel yangınlara karşı yangın söndürme tüpleri ve malzemeleri bulundurulmaktadır."

Gündem Haberleri