Selim İleri'nin cenaze töreninin detayları belli oldu

Usta yazar, senarist ve eleştirmen Selim İleri, 75 yaşında hayatını kaybetti. İleri'nin cenaze programı belli oldu.

Bir süredir rahatsız olan İleri, sabah saatlerinde rahatsızlanarak Mecidiyeköy'deki özel bir hastaneye kaldırıldı. Ünlü yazar, kaldırıldığı hastanede doktorların tüm çabalarına rağmen akşam saatlerinde hayatını kaybetti. İleri, 4 yıl önce yüksek tansiyona bağlı olarak beyninde damar tıkanıklığı oluşmuş ve tedavi görmüştü.

İleri için 10 Ocak Cuma günü saat 10.30'da Atatürk Kültür Merkezi'nde tören düzenlenecek. Törenin ardından İleri'nin cenazesi, öğle vakti Vaniköy Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Sahrayıcedit Mezarlığı'ndaki aile kabristanında toprağa verilecek.

SELİM İLERİ KİMDİR?

Selim İleri 30 Nisan 1949'da İstanbul'da doğdu. Kadıköy'de doğan İleri, adını Yavuz Sultan Selim'den aldı. Babası yüksek makine mühendisi Hasan Hilmi İleri, annesi ise ev hanımı Süheyla İleri'dir.

İleri'nin edebiyata duyduğu sevgi, Kafka'yı Türkçeye kazandıran Fransızca öğretmeni, edebiyatçı Vedat Günyol ve edebiyat öğretmeni, yazar Rauf Mutluay ile başladı. Aynı zamanda Yeni Ufuklar dergisinin yönetmeni olan Günyol'un yönlendirmesiyle öykü yazmaya başladı. İleri, Yeni Ufuklar'da Cemil Meriç, Ferit Edgü, Nermi Uygur, Orhan Şaik Gökyay gibi edebiyatçılarla tanıştı.

18 yaşındayken İleri'nin "Savaş Çiçekleri" adlı öyküsü Yeni Ufuklar dergisinde yayımlandı. 1968'da Günyol'un da yardımıyla öykülerinin yer aldığı Cumartesi Yalnızlığı/Güz Notları kitabı yayımlandı. 2 ay sonra "Bi Keman" adındaki başka bir öyküsü dergide yer aldı. İleri, aynı yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne başladı fakat 1972'de fakülteyi yarıda bıraktı.

İleri, 1970'lerin başında tanıştığı Halit Refiğ'in etkisiyle senaryo yazmaya başladı. 1971'de "Cennetin Kapısı" adlı ilk senaryosunu ve ikinci öykü kitabı "Pastırma Yazı"nı yazdı. 1973'te "Destan Gönüller" adıyla ilk romanı yayımlandı. "Dostlukların Son Günü" adlı öykü kitabı 1975'te yayımlanmasının ardından 1976'da Sait Faik Hikâye Armağanı kazandı.

Attilâ İlhan'ın teşvikiyle "Bu Gece ve Her Gece" adında bir roman yazdı ve İlhan'ın isteğiyle "Her Gece Bodrum" adıyla yayımlandı. 1977'de Türk Dil Kurumu Roman Ödülü kazandı. 1980'de "Bir Denizin Eteklerinde" öykü kitabı yayımlandı.

İleri'nin ilk uzun öyküsü "Son Yaz Akşamı" 1983'te yayımlandı. 1983 yılında yayımlanan bir diğer kitabı olan "Annem İçin" adlı anı kitabında, annesinin yazarlık yaşamı üzerindeki büyük etkisini dile getirdi. Annesinin ölümüne kadar 8 yıl süren alzheimer hastalığı, yazarın yazarlık anlayışını değiştirdi.

1981'de yazdığı "Kırık Bir Aşk Hikâyesi" senaryonun filme çevrilmesiyle 1982'de Sinema Yazarlar Birliği tarafından yılın en iyi senaryosu ödülüne layık görüldü. Ardından "Seni Kalbime Göndüm" ve "Göl" filmlerinin senaryolarını yazdı.

Halit Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu'nun son sözünü romanına isim verdiği "Yaşarken ve Ölürken", Milliyet Sanat tarafından yılın romanı seçildi. Aynı yıl "Aşkı-Memnû ya da Uzun Bir Kışın Siyah Günleri" adında bir inceleme kitabı yayımladı.

"Çağdaşlık Sorunları", "Düşünce ve Duyarlık" (1982), "Seni Çok Özledim" (1986), "O Yakamoz Söner" (1987), "Perisi Kaçmış Yazılar" (1996) gibi kitaplarında Türk edebiyatındaki sorunlara eleştirel gözle yaklaştı. 1983'te "Ölünceye Kadar Seninim" ve 1984'te "Yalancı Şafak" romanları yayımlandı fakat yeterli ilgiyi görmedi. 1985'te "Saz Caz Düğün Varyete" kitabını yayımladı.

Asker kaçağı olan İleri, bedelli askerlik çıkacağı söylentileri üzerine gerekli parayı toplamak için Hürriyet'te "Hayal ve Istırap" isimli romanını tefrika ettirdi. 1987'de bedelli askerliğin çıkmasıyla 3 ay askere gitti. Askerlik dönüşü senaryosunu yazdığı ve yönettiği "Hiçbir Gece", sinemalarda gösterilmedi ve Antalya Film Festivali'nde ön jüri tarafından geri çevrildi.

1990'larda İleri, tiyatro oyunları yazdı. Cahide Sonku'nun hayatından uyarlama olan "Cahide, Ölüm ve Elmas" yazarın yazdığı ilk oyundur. Sonraki oyunu olan "Allahaısmarladık Cumhuriyet", 1997'de hem Afife Jale hem de Avni Dilligil ödüllerini aldı.

İleri, 1998 sahnelenen "Mihri Müşfik: Ölü Bir Kelebek" oyunuyla Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü'nü aldığı "Mavi Kanatlarınla Yalnız Benim Olsaydın"ı 1991'de yayımladı.

1999’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ‘televizyon’ alanında Kültür-Sanat Ödülü verdi. Radyo çalışmaları dolayısıyla aynı yıl Dialog Medya Ödülü’nü aldı.

İleri'nin Nahit Sırrı Örik'in Kıskanmak (1946) adlı romanından yola çıkarak yazdığı "Cemil Şevket Bey/Aynalı Dolaba İki El Revolver" 1997'de yayımlanırken, 1999'da "Ada, Her Yalnızlık Gibi", 2000'de "Solmaz Hanım, Kimsesiz Okurlar İçin" ve 2001 yılında "Bu Yaz, Ayrılığın İlk Yazı Olacak"ı yayımlandı ve roman 2002'de Orhan Kemal Roman Ödülü kazandı.

2006 yılında "Fotoğrafı Sana Gönderiyorum" adlı kitabı ile öyküye geri döndü. 2007'de "Hepsi Alev", "Kapalı İktisat" ve "İstanbul Lale ile Sümbül" kitapları yayımlandı.

İleri ayrıca, 2003’te ‘Uzak, Hep Uzak’ adlı deneme kitabıyla Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü, 2005’te ‘İstanbul’un Sandık Odası’ adlı kitabıyla TYB’nin Hatıra-Gezi alanındaki ödülünü, 2012’deyse Aydın Doğan Ödülü’nü aldı. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü. İleri, 2021'de de Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nü aldı.

Gündem Haberleri