IŞİD’e finansman sağlayan 18 sanık tahliye edildi: Kara para böyle transfer ediliyormuş

IŞİD'e finansman sağladığı iddiasıyla yargılanan 18 sanık tahliye edildi, tek tutuklu sanık ise Türkiye vatandaşlığı almak için başvurdu. Yasa dışı para transferleri ve "Hawala" sistemi ile 1 milyar lira işlem hacmi gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

IŞİD davalarındaki tahliye haberleri artarak devam ediyor. Geçtiğimiz hafta, Atatürk Havalimanı katliamı davasında yargılanan IŞİD sanıklarının tahliye edilmesi gündeme gelmişti. Şimdi ise IŞİD’e finansman sağladığı iddiasıyla yargılanan kişilerin tahliye olduğu ortaya çıktı. Gazeteci Hale Gönültaş, bu tahliyelere dair gelişmeleri Artı Gerçek'te duyurdu.

IŞİD'e finansman sağlıyorlardı

Gönültaş, IŞİD’e finansman sağladıkları gerekçesiyle tutuklu yargılanan 19 yabancı uyruklu sanıktan 18’inin geçen hafta tahliye edildiğini duyurdu. Sanıklar, 'terör örgütü üyeliği' ve 'terörün finansmanı' suçlamalarıyla 15 yıldan 42 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyordu. Davanın tek tutuklu sanığı olan Suriye uyruklu İmad Machnouk ise, Türkiye vatandaşlığı almak için başvurdu ve 500 bin Amerikan doları teminat yatırdı. Machnouk’un duruşması ise Şubat 2025’te yapılacak.

Gönültaş’ın aktardığına göre, sanıklar IŞİD üyeliği ve finansmanına yönelik suçlarla yargılanıyordu. Bu kişiler, 2017-2023 yılları arasında 1 milyar liralık işlem hacmi yaratarak, turizm ve kuyumculuk sektörlerinde faaliyet gösteren altı paravan şirketi kullanmışlardı. IŞİD’e finans sağlamak için, Suriye ile Türkiye arasındaki çatışma bölgelerinde yasa dışı para transferleri gerçekleştirildi ve bu transferler Afak, Hwj, Al Avail, İkra, Click ve Al Barakat adlı şirketler üzerinden yapıldı.

Haberde para aklama sistemi şöyle aktarıldı

“İddianameye göre söz konusu şirketler Alamiyah, Sanabil ve Taiba isimli WhatsApp grupları üzerinden iletişim sağladı. Sanıklar yasa dışı para transferlerinde MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) takibine takılmamak amacıyla 'Hawala' sistemini kullandı. Kişi ya da şirketlerin, kayıt altına alınmadan yurtdışına para transfer edilmesini sağlayan 'Hawala' sistemi güven esasına dayanıyor. Buna göre, kişi ya da şirketler, bulundukları ülkedeki paravan şirket, kuyumcu ya da döviz bürolarına nakit ödeme yapıyor. Yatırılan para aracılara iletiliyor. Aracılık yapan kişi de belirtilen miktarı diğer ülkedeki anlaşmalı yere yatırıyor. Transfer açıklamalarında ise zekat, yetim ve sadaka gibi kelimeler yazılıyor. 'Hawala' ile bankacılık sistemine dair resmi bir nakit girişin olmuyor. İşlem, havale yapan ve alan kişiler arasında iletişim yoluyla sağlanıyor ve kayıt altına alınmıyor.”

Paraların, kadın ve çocukların tutulduğu YPG denetimindeki El Hol kampından kaçırılmaları için sanıklar tarafından Suriye’ye (bölgede faaliyet gösteren insan kaçakçılarına) kimi zaman elden götürülüp teslim edildiği, kimi zaman da hawala yöntemi ile gönderildiği belirtildi.

Tutuklu sanık vatandaşlık başvurusu bile yapmış

Davanın tek tutuklu sanığı İmad Machnouk’ın ise Türkiye vatandaşlığı için başvuruda bulunduğu ve 500 bin dolar teminat yatırdığı belirtildi.

Gündem Haberleri