İstanbul Barosu, İstanbul Valiliği'nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde Beyoğlu'nda yapılmak istenen etkinliği yasaklamasına tepki gösterdi.
Baro, "Valiliği, Anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (İHAM) kararlarına aykırı davranmaktan vazgeçmeye ve kadınların anayasal ve uluslararası hakkını ihlal eden bu karardan geri dönmeye davet ediyoruz" açıklamasını yaptı.
Valiliğe "İhlalden dönün" daveti
Valiliğin söz konusu yasağının Anayasa, 'İnsan Hakları ve Özgürlüklerinin Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi ile uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri, Toplu İfade Özgürlüğü Hakları ile Ayrımcılık Yasağını ve temel hakları ihlal ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"İHAM, DİSK & KESK - Türkiye, 27.11.2012 T. 38676/08 kararı ile ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşünün Yapılacağı Yeri Seçme Özgürlüğü’nü de kapsadığına hükmetmiştir. Anayasa Mahkemesi de 12.10.2023 T. 2016/14517 S. kararı ile ‘Mekan Seçme Serbestisinin Kategorik Olarak Yasaklanması’ nın Anayasal Hakların ihlali olduğuna hükmetmiştir.
Valiliği, Anayasa ve İHAM kararlarına aykırı davranmaktan vazgeçmeye ve kadınların Anayasal ve Uluslararası hakkını ihlal eden bu karardan geri dönmeye davet ediyoruz."
Anayasal ve Uluslararası hakkını ihlal eden bu karardan geri dönmeye davet ediyoruz.
DİSK'ten 25 Kasım Taksim yasağına tepki
İstanbul Valiliği'nin, 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' nedeniyle Beyoğlu ilçe sınırları içerisinde gerçekleştirilecek etkinliklerin 25 Kasım 2024 tarihi saat 00.01’den 26 Kasım 2024 günü saat 23.59’a kadar yasakladığını açıklamasına tepkiler devam ediyor.
DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Taksim'i kadınlara kapatmak, kadına yönelik şiddettir! Kadın düşmanı politikaların bir parçasıdır" dedi.
"Taksim yasakları kabul edilemez"
Çerkezoğlu'nun sosyal medyadan yaptığı açıklama şöyle:
"Taksim 1 Mayıs alanı işçilerden sonra 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sesini yükseltmek isteyen kadınlara da kapatılmak isteniyor. Türkiye'de kadın cinayetleri, şiddet, taciz ve ayrımcılık hız kesmeden devam ederken, kadınların haklı taleplerini ülkenin kalbinde, kentin merkezi meydanı olan Taksim Meydanı'nda dile getirmesi kimi, neden rahatsız ediyor? Taksim'i kadınlara kapatmak, kadına yönelik şiddettir! Kadın düşmanı politikaların bir parçasıdır!
Hukuksuzluğun rutini haline gelmiş Taksim yasakları kabul edilemez! Taksim Meydanı, dün olduğu gibi yarın da işçilerin, emekçilerin ve kadınların meydanı olmaya devam edecek."
Kadınlardan çağrı: 25 Kasım yasaklanamaz
25 Kasım Kadın Platformu yaptığı açıklamada kadınları Taksim Tünel'e çağırdı, "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz demek için isyanımızla, mücadelemizle yarın 19.30’da Taksim Tünel’de buluşuyoruz!" dedi.