Kalp, böbrek ve testislere kadar ilerliyor: Covid-19 kafatasından beyne sızıyormuş

Türk profesör Prof. Dr. Ali Ertürk, Covid-19’un kafatasındaki gizli geçitlerde birikerek beyne sinsice sızdığını ortaya koydu. Yeni keşif, virüsün vücutta yıllarca kalabileceğini ve uzun vadede nörolojik hastalıkları tetikleyebileceğini gösteriyor.

Almanya'da faaliyet gösteren Türk profesör Prof. Dr. Ali Ertürk, Covid-19’un insan vücudundaki etkilerini çığır açan bir şekilde ortaya koydu. Helmholtz Munich Akıllı Biyoteknolojiler Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Ertürk, ekibiyle gerçekleştirdiği araştırmada, Covid-19’un insan beyin dokusunda gizlice biriktiğini ve beyin yüzeyine sinsice sızdığını keşfetti.

Kafatasındaki gizli geçitten beyne sızıyor

Dünyada ilk kez, koronavirüsün insan vücuduna girmek için kullandığı spike proteininin kafatasındaki 'gizli geçitlerde' biriktiğini ve bu geçitleri kullanarak beyne yerleşebildiğini gösterdi. Yüzlerce hastadan alınan beyin sıvıları ve Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden 50'den fazla kişinin beyin dokusunu inceleyerek önemli bulgulara ulaşan Prof. Dr. Ertürk, koronavirüsün beynin derinliklerine sızma yolunu nasıl kullandığını detaylı bir şekilde gözler önüne serdi. Spike proteinleri, kafatasındaki gizli geçitlerde yıllarca birikerek, virüsün beyin yüzeyine geçmesine zemin hazırlıyor.

Covid-19 kalbe, böbreklerden testislere kadar ilerliyor

Prof. Dr. Ertürk, bu sürecin, sadece Covid-19 hastalarında değil, uzamış Covid (Long Covid) hastalığı yaşayan bireylerde de önemli bir etkisi olduğunu belirtti. Uzamış Covid'in, vücudun her organını etkileyebilen, özellikle beyin üzerinde kalıcı etkiler bırakan bu sinirsel yapıyı daha da karmaşıklaştıran bir sonuç olduğu ifade edildi. Çalışmada kullanılan DISCO Transparency tekniği, Prof. Dr. Ertürk'ün geliştirdiği ve memeli hayvanlarda tüm vücut yapısının şeffaflaştırılmasına olanak tanıyan bir yöntem olarak dikkat çekiyor. Bu sayede, Covid-19'un vücutta ne kadar geniş bir yayılma gösterdiği, akciğerlerden kalbe, böbreklerden testislere kadar neredeyse her organı etkilediği dijital haritalarla gözler önüne serildi.

Nöropsikiyatrik hastalıkların hızla ilerlemesine neden olabilir

Prof. Dr. Ertürk, aşılama sayesinde spike proteinlerinin vücutta birikme oranının yarıya indiğini ancak bu virüsün uzun vadeli etkilerinin hala büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Özellikle Covid-19'un beynin korteks bölgesine verdiği zararlar, yeni nörolojik hastalıkların ortaya çıkmasına, mevcut nöropsikiyatrik hastalıkların ise hızla ilerlemesine yol açabilir.

Türk profesörün bu çığır açan keşfi, sadece Covid-19’un doğrudan etkilerini değil, pandeminin sonrasında da uzun yıllar sürecek sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini gözler önüne seriyor. Covid-19'un hâlâ büyük bir tehdit oluşturduğunu ve bu virüsün vücutta yıllarca saklanabileceğini anlatan Prof. Dr. Ertürk, bu keşfin öneminin tüm dünyada daha fazla araştırmayı gerektirdiğini vurguladı.

Gündem Haberleri