Kartalkaya’daki büyük yangının ardından, Türkiye genelinde yangınlarla mücadeleyi daha etkili hale getirmek için merkezi bir itfaiye teşkilatının kurulması gündeme geldi. Yeni modelde, yangınlarla mücadele tek bir merkezden yönetilecek ve bu teşkilatın kendi araç filosu ile yangın birlikleri olacak. AFAD gibi merkezi bir yapıya benzer şekilde, itfaiye müdahaleleri de tek bir koordinasyon altında yapılacak.
Yetki karmaşası yangına müdahaleyi zorlaştırdı mı?
Yangının ardından yetki karmaşası ve yerel belediyelerin itfaiye teşkilatlarının yetersiz kaldığı durumlar, bu yeni düzenlemenin gerekliliğini ortaya koydu. Merkezi itfaiye teşkilatının kurulmasıyla, özellikle turistik bölgeler, doğal sit alanları ve uzak yerleşim yerlerindeki yangınlara hızlı müdahale imkânı sağlanacak.
Koordinasyonda hızlı etki amaçlanıyor
Yeni modelde, yangınlarla mücadele kapasitesinin artırılması ve müdahale süreçlerinin hızlanması hedeflendiği ayrıca, yangın yönetim mevzuatında yapılacak güncellemelerle, yanıcı ve tutuşturucu malzeme kullanımına kısıtlamalar getirilmesi planlandığı öğrenildi. Merkezi itfaiye teşkilatının bölge müdürlükleri ve il müdürlüklerine sahip olmasıyla, her bölgeye özel donanım ve personel ile yangınlara müdahale edilebilecek.