Tüketiciler Derneği, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasına destek vererek, kira sözleşmelerinin dijital ortamda kaydedilmesinin sürecin; güvenilirliğini artıracağını vurguladı.
REFORM SÜRECİ BAŞLIYOR
Bakanlık, kiracılar ve ev sahipleri için büyük bir kolaylık sunacak olan bu hizmetin uygulamasını hızla hayata geçiriyor. "Kira Sözleşmesi İşlemleri" başlığı altında sunulacak olan yeni sistem iki aşamada devreye girecek. İlk aşamada, ev sahipleri e-Devlet üzerinden sözleşmelerini hazırlayıp kiracının onayına sunacak. İkinci aşamada ise emlak danışmanları ve yetkili kişilerin de sözleşme oluşturma yetkisi olacak. Tüm sözleşmeler, zaman damgalı ve barkodlu belgeler olarak kaydedilecek.
ŞEFFAFLIK VE GÜVENİLİRLİK ARTIYOR
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, e-Devlet üzerinden yapılacak kira sözleşmelerinin kayıtdışılığı engelleyeceğini belirtti. Küçük, "Sözleşmelere her yerden erişim imkanı sağlayarak, bürokratik işlemleri azaltacağız. e-Devlet Kapısı, sözleşmelerin güvenli bir şekilde saklanmasını sağlayarak, süreçlerin şeffaflığını artıracak." dedi.
Ayrıca, dijital kayıtların uyuşmazlık durumlarında delil olarak kullanılabileceğini ve mahkemelerdeki süreçleri hızlandırabileceğini ifade etti. Bu sistemi kullanmada zorluk çekenler için ise bilgilendirme ve destek hizmetlerinin önemine dikkat çekti.
VERİ GÜVENLİĞİ ÖN PLANDA
Küçük, kira sözleşmelerinde yer alan kişisel verilerin korunmasının son derece kritik olduğunu vurgulayarak, "Güçlü güvenlik önlemleri ve veri ihlallerine karşı tedbirler alınmalıdır. Sistemlerin kesintisiz çalışması için gerekli teknik alt yapının sağlanması hayati öneme sahip" dedi. Ayrıca, tüketicilerin dolandırıcılığa karşı korunması amacıyla e-Devlet'te iki aşamalı giriş özelliğini kullanmalarının faydalı olacağını belirtti.
KAYIT DIŞILILIKLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ ADIM
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç ise, dijital ekonominin vergi süreçlerine entegre edilmesinin kayıt dışılığı azaltacağını ifade etti. Kılıç, bu düzenlemenin haksız fiyat artışlarının engellenmesine de katkı sağlayabileceğine dikkat çekerek, tüketicilerin daha güvenli bir ortamda işlem yapmasının önemine vurgu yaparak, "e-Devlet üzerinden yapılan sözleşmeler anlaşmazlık durumlarında kanıt niteliği taşır ve uyuşmazlıkların çözümü için olumlu etki sağlar, kiracının ve ev sahibinin haklarının korunmasına yardımcı olur. Buna karşın, kayıt dışı kira sözleşmelerinin yapılandırılması, mal sahiplerinin kira gelirlerini beyan etmeye zorlanabileceği için bazı mal sahiplerinin vergiyi kiraya yansıtmasına yol açabilir. Bu durum, kira fiyatlarında artışa neden olarak kiracılar için ek bir yük oluşturabilir. Bu nedenle, uygulamanın getireceği potansiyel olumlu etkileri ile kira fiyatlarındaki artış gibi olası olumsuz yansımaları da dikkatle değerlendirilmeli." dedi.