Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, bu konudaki sinyalleri, Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu’nda verdi.
Memurlar.net'in haberine göre, yeni modelde; liselerin iki farklı diploma türü sunacağı belirtiliyor: "Normal Lise" ve "İleri Lise" Üniversiteye devam etmeyi düşünmeyen öğrenciler, üç yıl sonunda "Normal Lise" diploması alarak mezun olabilecekler. Bu öğrenciler, mezuniyet sonrası iş hayatına atılarak mesleki deneyim kazanacaklar ve böylece kalifiye iş gücüne katkıda bulunulması hedefleniyor. Böylece toplumda "herkes üniversite mezunu" algısının da kırılması amaçlanıyor.
Öte yandan, "İleri Lise" diploması almak isteyenler ise dört yıl eğitim alacak ve bu süreçte üniversiteye yönelik hazırlık dersleri görecekler. Bu değişiklikler, üniversiteye girişteki aşırı yoğunluğun da önüne geçilmesine yardımcı olmayı hedefliyor.
Türk Eğitim Derneği (TED) geçtiğimiz yıl lise eğitimi üzerine bir rapor yayımlamış, bu raporda özel ders ve kurs bağımlılığının azaltılması gerektiği vurgulanmıştı. Lise diploması almak isteyen öğrencilerin 11. sınıf sonunda diploma alabilmesi, aynı zamanda sınavsız olarak meslek yüksekokullarına ve açık öğretim programlarına kayıt olabilmeleri önerilmişti.
Bakanlık, eğitimdeki bu yeniliklerin detaylarını tartışmak üzere çalıştaylar ve paneller düzenlemeyi planlıyor. Eğitimdeki bu dönüşüm, öğrencilere daha uygun bir kariyer yolu sunma amacını güdüyor.