Milyonlarca araç sahibi için son gün: Taşıt Tanıma Sistemi taktırmayanlara büyük ceza

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ticari araçlara yönelik Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) uygulamasını zorunlu hale getirdi.

31 Aralık 2024'e kadar aracına taşıt tanıma sistemi taktırmayanlar, akaryakıt alamayacak. Bu sistemin montajı için araç başına 2.172 TL ödeme yapılacak. Uygulama, kaçak akaryakıtla mücadele amacı taşıyor ve toplamda yaklaşık 20 milyon aracın sisteme dahil olması bekleniyor.

5 Ekim 2023 tarihinde yayımlanan tebliğle ticari araç sahiplerine, araçlarına TTS cihazı taktırma zorunluluğu getirildi. İlk etapta 15 milyon, ardından toplamda 20 milyon aracın sisteme entegrasyonu planlanıyor. Araç sahipleri, TTS cihazlarını yetkili firmalardan temin ederek araçlarına monte ettirecekler. Bu düzenleme 2025 yılı itibarıyla akaryakıt istasyonlarından yakıt alımını TTS cihazı olmayan araçlar için engelleyecek.

Sistemin toplam maliyetinin 43,4 milyar TL civarında olması öngörülürken, akaryakıt istasyonlarına cihaz yerleştirilmesi için de 5 milyar TL harcama yapılacak. Ayrıca, 1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak tüm sıfır araçlar için de TTS zorunluluğu getirilecek.

CHP'den eleştiri

Bu yeni düzenleme, CHP tarafından eleştirildi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, uygulamanın hem vatandaşlara hem de akaryakıt firmalarına ek bir yük getirdiğini belirterek, bu durumu şu sözlerle olumsuz eleştirdi,


“Aracına bu sistemi taktıracak vatandaş araç başına 2 bin 172 lira ödeyecek ve toplam tutar 43 milyar 440 milyon lirayı bulacak. 8 bin akaryakıt istasyonu da sistemin karşılığını kurmak için 5 milyar lira harcayacak. Toplamda 48.5 milyar liralık yeni bir masraf çıkacak. Halen farklı istasyonlar tarafından kullanılan taşıt tanıma sistemleri zaten var. Bunlar birbirine entegre edilse vatandaş da masraftan kurtulur. Bu cihazlar çöpe atılıp, yeniden sistem kuruluyor. Vatandaş ve akaryakıt firmalarına yeni bir masraf olacak.”

Gündem Haberleri