Naci Görür, Ege'deki depremlerin nedenini açıkladı

Kandilli Rasathanesi, Akdeniz'de bir gün içerisinde 20'den fazla deprem meydana geldiğini duyurdu. Prof. Dr. Naci Görür Akdeniz'de meydana gelen bu depremlerin nedenini açıkladı.

Kandilli Rasathanesi son 24 saat içerisinde Akdeniz bölgesinde 20'den fazla depremin meydana geldiğini bildirdi. Meydana gelen bu depremlerin çoğunun büyüklüğünün 3 ve üzeri olduğu açıklandı.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür bu bölgede neden bu kadar sık depremin meydana geldiğini açıkladı.

Görür, sosyal medya hesabında depremlerin sebeplerine dair yayımladığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Arkadaşlar, bu aralar Santroni Adası NE’sunda çok sayıda depremler (4 boyutunda) oluyor. Helen-Kıbrıs Yayı Dalma-Batma zonunda Afrika Levhasının Anadolu Levhasının altına dalıp tüketilmediyle üstteki levhanın Ege kısmı devamlı geriliyor. Bu da depremlere neden oluyor. Sevgiyle"

DALMA-BATMA ZONU NEDİR?

Dalma-batma zonu, bir plakanın diğerinin altında hareket ettiği ve mantoda yüksek yerçekimi potansiyel enerjisi nedeniyle batmaya zorlandığı tektonik plakaların konverjan sınırlarında gerçekleşen jeolojik bir süreçtir.

Bu işlemin gerçekleştiği bölgeler, batma bölgeleri olarak biliniyor.

Yitim oranları tipik olarak yılda santimetre cinsinden ölçülür, ortalama konverjan oranı çoğu plaka sınırı boyunca yılda yaklaşık iki ila sekiz santimetredir.

ADANA SALLANDI

AFAD'ın açıklamasına göre, 1 Şubat'ta saat 15.51'de merkez üssü Ege Denizi olan 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

Saat 16.29'da da merkez üssü Ege Denizi olan 4,4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Bu depremin de 7 kilometre derinlikte meydana geldiği tespit edildi.

AFAD, 2 Şubat sabahı da Adana'da 3.9 büyüklüğünde deprem olduğunu açıkladı.

Gündem Haberleri