Aktif fay hatları üzerinde bulunan Türkiye, hem sık sık büyük depremlerle sarsılıyor hem de ciddi bir deprem tehdidiyle karşı karşıya. Uzmanlar, özellikle Marmara ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşanabilecek olası depremlere karşı uyarılarını sürdürüyor.
Türkiye’nin taşıdığı yüksek deprem riskine sık sık dikkat çeken Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu kez depreme dirençli yerleşim alanlarının oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Naci Görür, fay hatları üzerindeki Türkiye’de deprem dirençli yerleşim alanları oluşturmak için atılması gereken adımları maddeler halinde sıraladı.
Sosyal medya hesabından deprem sonrasında açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, şunları söyledi:
1- Kenti depreme belediye hazırlar. Hükümet ve halk yardımcı olur. Belediye kendi içinde organize olarak, aşağıdaki kent bileşenleri konularında işleri yürütecek koordinatörler seçer: Yönetim koordinatörü, halk koordinatörü, altyapı koordinatörü, yapı stoku koordinatörü, ekosistem ve çevre koordinatörü ve ekonomi koordinatörü. Belediye Başkanı işin başı ve genel koordinatördür.
2- Kentinizdeki tehlikenin (depremin) konumunu, özelliğini, uzunluğunu, kollarını, derinliğini, deprem kapasitesini, tekerrür periyodunu, vb. belirleyin
3- Kentinizin “mikrobölgeleme” çalışmasını yaptırın.
4- Belirlenen depreme karşı kent bileşenlerinin nası hasarlar alacağını belirleyin.
5- Daha sonra bu bileşenleri deprem gelmeden önce hasara karşı dirençli hale getirin.
6- Depremin ne zaman olacağını düşünmeyin. Ne zaman olursa insanımız ölecektir. Ha sen, ha ben. Siz daima hazır olun. Cenge hazır olmak için devamlı güçlü ordu gerekir. Anadolu’nun lafıyla “Sen eşeğini sağlam kazığa bağla” da. Sevgiyle.