Türkiye, 1 Ekim’de başlayan yeni yasama yılı öncesinde anayasa değişikliği konusunda yoğun bir tartışma yaşıyor. AKP, Ekim ayında somut öneriler sunmayı planlarken, şu ana kadar aile kavramı ve kamuda başörtüsü ile ilgili değişiklik önerileriyle sınırlı kaldı. Cumhur İttifakı ortağı MHP, Mayıs 2021’de 100 maddelik bir öneri sunmuştu.
NUMAN KURTULMUŞUN İLK GİRİŞİMİ SONUÇSUZ KALMIŞTI
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un daha önceki anayasa girişimi sonuçsuz kalmış olsa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa talebi hâlâ gündemde. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, anayasada dördüncü maddeyi kaldırma çağrısı yaparken, bu talep AKP ve MHP tarafından olumsuz karşılandı. AKP, Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı aracılığıyla Ekim ayında bir çalıştay düzenleyerek anayasa yapım sürecinin yöntemlerini tartışacaklarını duyurmuştu.
'KARDEŞLİK ORTAMI TESİS EDECEĞİZ'
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "İlk dört maddesinde hiçbir tartışmanın yapılmadığı yeni bir anayasa yapım sürecini demokratik bir süreçle halledeceğiz. Herkesin eşit, adil yurttaşlar olarak kendisini bu ülkeye ait hissettiği bir birlik, kardeşlik ortamını tesis edeceğiz." dedi.