Artvin'in Hopa ilçesinin Cankurtaran bölgesinde yapılmak istenen mesire alanına projesine karşı direnirken öldürülen Reşit Kibar'ın katilleri hakkında yürütülen soruşturmanın akıbeti merak ediliyor.
CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Reşit Kibar'ın kardeşi Şükrü Kibar, Çifteköprü Tarımsal Kalkınma Kooperatfifi Başkan Yardımcısı Nevim Kaya ve bölgede çevre mücadelesi yürüten yurttaşların katılımıyla TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi.
Ocaklı, son zamanlarda yaşanan ekolojik yıkım ve yağmanın merkezine büyük oranda maden şirketlerinin yerleştiğine dikkati çekerek 29 ilin yüzde 67'sinin madenlere ruhsatlandırıldığına vurgu yaptı.
Bu madencilik faaliyetlerinin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yoğunlaştığının altını çizen Ocaklı, Giresun’un yüzde 85’i, Rize’nin yüzde 82’si, Trabzon’un yüzde 77’si, Ordu’nun yüzde 74’ü, Artvin'in yüzde 71’i, Gümüşhane’nin yüzde 93’ünün madencilik faaliyetlerine ruhsatlı durumda olduğunu belirtti.
“Karadeniz halkı ormanına, yaşamına, çayına, fındığına, bugününe, yarınına sahip çıkıyor” diyen Ocaklı, Karadeniz bölgesindeki çevre mücadeleleri ile ilgili şunları anlattı:
“Uzungöl'de Solaklı vadisi sakinleri HES projesine karşı bir aydır yol nöbetinde. Araklı'da Erikli yaylası maden arama çalışmalarına karşı direnişini sürdürüyor. Hayrat'ta Baltacı Deresi üzerine yapılmak istenen 5. HES'e karşı Hayrat halkı ayakta. Arhavi ve Hopa dahil olmak üzere faaliyet alanı 10 köyü kapsayan maden projesine karşı direniş yaz aylarından bu yana devam ediyor. Ordu Perşembe Aybastı ve Korgan yaylası sakinlerinin maden arama çalışmalarına karşı direnişleri olumlu sonuçlandı. Giresun Dereli’de bulunan 6 köy halkı maden arama çalışmalarına karşı direnişe başladı. Trabzon Beşikdüzü’nde Anbarlı Köyü, Organize Sanayi Bölgesi'nin genişletilmesine karşı direniyor. Karadenizliler hep bir ağızdan doğa yağmasına Vaminon (Lazca istemiyorum) diyor.”
REŞİT KİBAR SORUŞTURMASI
Reşit Kibar'ın 3 Eylül’de Cankurtaran mevkiinde ağaç kesimini engellemeye çalışan halka yönelen silahlı saldırıda hayatını kaybetmesinin üzerinden üç ay geçmesine karşın soruşturmanın geldiği aşamaya ilişkin bilgilendirme yapılmadığını belirten Ocaklı, “ Savcılık soruşturmasında kısıtlılık kararı alınmıştır. Reşit Kibar’ın katledilmesi sonrası yürütülen soruşturma hakkında kamuoyu bilgi sahibi değildir” dedi.
DURSUN ALİ KOYUNCU SERBEST BIRAKILSIN
Öte yandan Kibar’ın katledilmesini protesto eden Dursun Ali Koyuncu’nun 7 Eylül’den bu yana tutuklu olduğunu anımsatan Ocaklı, şöyle konuştu:
“Doğa savunması, yaşam savunması Anayasal haktır, temel yurttaşlık ödevidir. Çifteköprülüler, Artvinliler, Karadenizliler ve Türkiye’nin dört bir yanında ekoloji mücadelesini büyütenler kamu için tehdit değildir; ağacı, börtüsü, böceği ve doğada yaşayan bütün türlerine saldıran kamunun bizzat kendisidir. Ormanları ve yaşamları için direnenler; ormanı, toprağı rant kapısı olarak gören sermaye için tehdittir. Dursun Ali Koyuncu’ya tutukluluğunun 83’üncü gününde hala duruşma günü verilmiş değildir. Geldiğimiz noktada Dursun Ali Koyuncu 83 gündür hukuka aykırı şekilde tutuklu, yaşam alanını savunan Reşit Kibar’ın katledilmesinden sorumlu olanlar ise serbesttir. Dursun Ali Koyuncu derhal serbest bırakılmalıdır. Reşit Kibar’ın katlinden sorumlu olanlar yargı önünde hesap vermelidir.”
Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan da Dursun Ali Koyuncu’nun tutuklu olmasını eleştirerek “Dursun Ali Koyuncu’nun yaptığı konuşma birilerini rahatsız etmiş olmalı ki kapalı kapılar ardından karar alınmış ve tutuklama yapılmış. Neredeyse üç aylık bu tutuklamayı bir an önce sonlandırın ve tahliye kararı verin. Reşit Kibar’a ilişkin davanın bir an önce açılmasını istiyoruz. Bir an önce gün ve tarihi belli olmalı. Dursun Ali Koyuncu hakkındaki şu garabet soruşturmanın da bir an önce sonuçlandırılarak iddianamenin bir an önce tanzim edilerek gün beklemeksizin tahliye kararı verilmesini bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz” diye konuştu.