Rus enerji şirketi Gazprom, kilit anlaşmanın süresinin dolması nedeniyle Ukrayna üzerinden Avrupa’ya yılın ilk günü gaz tedarikini durdurdu. Avrupa ülkeleri, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgalinin ardından Rus gazı tüketimini azalttı. Bu transit boru hattından geçen gaz miktarı savaş öncesinin yaklaşık dörtte birine indi.
CNBC-e'ye konuşan yetkililer, Rus gazına bağımlı olan Avusturya, Macaristan, Slovakya ve bazı Balkan ülkelerinin depolama tesislerindeki gaz ve diğer kaynakların elektrik ve ısınmada kesintilerin önüne geçeceğini belirtiyor.
TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYECEK Mİ?
Yetkililere göre, bu hattın kapatılacağı uzun zamandır bilindiği için fiyatlandırılmış durumda. Kışın sert geçmesi ve tüketimin artması durumunda Avrupa’da birkaç ülkeyi etkileyebileceğine dikkat çeken yetkililer, “Türkiye’ye ne kazandıracak ne de kaybettirecek bir durum söz konusu. LNP piyasasında ufak bir artış olabilir, bunun etkisi de çok sınırlı olur” değerlendirmesi yaptı.
KAPASİTE SINIRLI
Belarus üzerinden Yamal-Avrupa ve Baltık Denizi altından Kuzey Akım da dahil olmak üzere Rusya'nın Avrupa'ya giden diğer gaz güzergahlarının çoğu kapalı bulunuyor. Karadeniz, Bulgaristan, Sırbistan veya Macaristan üzerinden Türkiye’ye uzanan TürkAkım boru hattı seçenerlerden biri olmasına karşın kapasite sınırlı bulunuyor.