Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, tabela şirketlerden alınan sahte faturalarla kurumun zarara uğratıldığı iddiaları üzerine soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında 18 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, şüphelilerin yakalanmasına yönelik operasyon düzenledi.
Yunus Emre Enstitüsü eski başkanı Şeref Ateş ile yine eski yönetici ve çalışanların da aralarında bulunduğu şüphelilerin adreslerine baskın yapıldı. Şeref Ateş evde bulunamazken, diğer 17 şüpheli gözaltına alındı. Ateş’in Almanya'ya kaçtığı ileri sürüldü. Adreslerde yapılan aramalarda birçok belge ve dijital materyale el konuldu. Şüpheliler, ifade işlemleri için Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi'ne götürüldü.
Şüphelilerin, Suriye'de savaş bölgesinde yapılmış gibi gösterilen projeler üzerinden sahte faturalarla haksız kazanç sağladığı ileri sürüldü. 'Hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma', 'Zimmet', 'Nitelikli dolandırıcılık', 'Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlarından yürütülen soruşturma sürüyor.
YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ'NDEN AÇIKLAMA
Yunus Emre Enstitüsü'nden soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada, "Yunus Emre Enstitüsü’nde mali konulara ilişkin bazı işlemlerle ilgili şüpheler üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatıyla bir inceleme süreci başlatılmıştır. Bu kapsamda, Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından 2024 yılı Haziran ayında, başta eski Enstitü Başkanı Şeref Ateş olmak üzere ilgili vakıf personeli görevden alınmış, ardından Temmuz 2024 itibarıyla teftiş süreci başlatılmıştır. Teftiş aşamalarının ardından sürecin şeffaf ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesine katkı sağlamak amacıyla başkan yardımcıları kendi talepleri doğrultusunda görevlerinden ayrılmıştır. Yürütülen teftiş sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, 23 Aralık 2024 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur" denildi.
BAKAN VE SİYASİLERİN YAKINLARI YÖNETİCİ
Kamu vakfı olarak kurulan ve Mütevelli Heyeti Başkanlığını AKP'li Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yaptığı Yunus Emre Vakfı hakkında vergi kaçakçılığı soruşturmasının yürütüldüğü ortaya çıkmıştı.
Yunus Emre Vakfı'nı incelemeye alan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi müfettişleri, sahte fatura kesen, ticari faaliyeti bulunmayan tabela şirketler ile Yunus Emre Vakfı’nın bağlantısı olduğunu belirlemişti. 26 Temmuz 2024 tarihinde Yunus Emre Vakfı’na yazı gönderen vergi müfettişi, vakıftan faturalarla ilgili belge ve açıklama talep etmişti.
BAKANIN EŞİ VE MHP'Lİ YALÇIN'IN OĞLU GÖREVDEN AYRILMIŞTI
Bu gelişmeler yaşanırken Haber240 vakfın başkan yardımcılığını yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın oğlu Kutalmış Yalçın'ın, 20 Aralık 2024'te görevinden ayrıldığını duyurmuştu. Görevden ayrılanlar arasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ve Özel Kalemde çalışan Cenk Erdem Beyaz da yer almıştı.
YÖNETİMDE KİMLER VAR
ü66 ülkede ve 88 noktada faaliyet gösteren Yunus Emre Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yapıyor. Heyetin üyeleri arasında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün ile birçok rektör ve bürokrat yer alıyor. Bu isimlerin görevlerine devam edip etmedikleri ise henüz netleşmedi.
FATURALARLA İLGİLİ TESPİTLER NEYDİ?
Aktarılana göre açıklama istenen faturalarla ilgili tespitler şöyle:
*Rematek İnşaat Şirketi’nin 2022 ve 2023 yıllarında gerçek anlamda ticari bir faaliyetinin bulunmadığı, düzenlediği tüm faturaların sahte belge niteliğinde olduğu belirlendi. Bu şirket 2022 ve 2023 yıllarında Yunus Emre Vakfı’na çok sayıda fatura kesti. Kurumunuz adına düzenlenen fatura asıllarının, bu faturalara ilişkin ödeme belgelerinin (dekont, çek, senet vb.) ve ilgili yıllar yevmiye defterlerinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Yine bahsi geçen firmadan yapılan fatura içeriği alışların ne şekilde alındığı, kiminle muhatap olunduğu, nerde kullanıldığı gibi hususlar hakkında bilgi verilmesini talep ediyoruz.
*Çelikkaya Organizasyon İnşaat isimli şirketin kuruluş tarihinden itibaren düzenlediği faturaların tamamının herhangi bir mal teslimi ve/veya hizmet ifasına dayanmayan, komisyon karşılığı düzenlenmiş sahte faturalar olduğu tespit edildi. Şirketin 2021 ve 2022 yıllarında kurumunuz adına düzenlenen fatura asıllarının, bu faturalara ilişkin ödeme belgelerini ibraz edip bilgi veriniz.
*Vergi mükellefi Ali Fide’nin 05 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında herhangi bir ticari faaliyetinin olmadığı, 2021 yılında sahte belge düzenleme faaliyeti ile iştigal ettiği herhangi bir gerçek faaliyetinin olmadığı bu nedenle bu tarihlerde ya da sonrasında düzenlediği tespit edilen tüm faturaların gerçek bir mal teslimi veya hizmet ifasına dayanmayan sahte belgeler mahiyetinde olduğu belirlendi. Ali Fide tarafından 2021 yılında kurumunuz adına düzenlenen fatura asıllarını, bu faturalara ilişkin ödeme belgelerini gönderin.
KOMİSYON KARŞILIĞI
*Peçenekler Demir şirketinin 2021 hesap döneminde gerçek bir faaliyetinin olmadığı, işe başlama tarihinden itibaren düzenlediği belgelerin tamamının gerçek bir mal teslimi ve hizmet ifasına dayanmayan, komisyon karşılığı düzenlenen sahte belgeler olduğu ve bu belgelere rastlanılması halinde sahte belge olarak dikkate alınması gerektiği tespit edildi.2021 yılında kurumunuz adına düzenlenen fatura asıllarının, bu faturalara ilişkin ödeme belgeleri tarafımıza iletin.
SAHTE BELGELER
*Evrim Cnc Makina şirketi tarafından 24 Eylül 2021 tarihinden itibaren düzenlenen belgelerin sahte belgeler olduğu belirlendi. Şirketi tarafından 2021 yılında kurumunuz adına düzenlenen fatura asıllarının, bu faturalara ilişkin ödeme belgeleri ile detayları bildirin.