Kamuoyunda tartışmalara yol açan sokak köpeklerinin toplatılmasına yönelik kanun teklifinin TBMM Genel Kurul'unda görüşmeleri hafta sonu da devam etti. Protestolarla başlayan görüşmelerde ilk beş maddenin onaylanması tepkilere yol açtı. Muhalefetin 5. maddenin tekliften çıkarılması talebi reddedildi. Tartışmalı maddede yer alan ötenazi kelimesi her ne kadar çıkarılmış olsa da söz konusu maddenin sokak köpeklerinin öldürülmesinin önünü açtığı muhalefet tarafından dile getirildi.
SOKAK KÖPEKLERİNİN ÖLDÜRÜLMESİNİN ÖNÜNÜ AÇAN MADDE
Birgün'ün haberine göre, Teklif metninden “ötanazi” ifadesi çıkarılmış ancak sokak köpeklerinin Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre öldürülmesinin yolu açık tutuldu.5. Madde, değişiklik önergesiyle şu şekilde düzenlenmişti:
“Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır. Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir.”
ÖTENAZİ YASAK ANCAK..
Söz konusu maddede dikkat çeken detay, değişiklik önergesinde atıf yapılan Veterinerlik Kanunu'nun ilgili maddesinde "hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır ancak, acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır" ifadeleri oldu.