13 Mayıs 2014’te Manisa Soma’da meydana gelen, 301 madenci hayatını kaybettiği katliamla ilgili olarak 28 kamu görevlisinin yargılandığı davanın beşinci duruşması bugün görüldü.
Yargılanan 28 kamu görevlisinin 10'una beraat verilirken, 16 kişiye 5'er ay, 2 kişiye ise 6 ay 7 gün hapis cezası verildi.
Karar sonrası açıklama yapan madenci ailelerinin avukatlarından Murat Kemal Gündüz, hakimin mütalaaya uyarak cezalar verdiğini belirterek, "Toplam 28 sanıktan 10'u hakkında beraat kararı verdi. Gerekçesini şu anda bilemiyoruz. Daha sonra açıklamalar görünecektir. 18 sanık hakkında ise 5 ay ila 6 ay 7 gün arasında değişen mahkumiyet kararı verildi." dedi.
Maden altında can veren 301 madenciden Uğur Çolak'ın annesi Gülsüm Çolak da "Yargı bundan sonra kendine ağlasın" diyerek karara tepki gösteri.
SOMA'DA ADALET GÖÇÜKTE KALDI
2013 yılında meydana gelen maden faciası ile ilgili haklarında dava açılan 28 kamu görevlisinin duruşması bugün görüldü.
Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklar, Ses Ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağladı. Hayatını kaybeden madencilerin aileleri sanıkların duruşmaya uzaktan bağlanmalarına tepki göster ve avukatlar mahkemenin "görevsizlik kararı" vererek dosyanın ağır ceza mahkemesine sevk edilmesini talep etti.
Savunmalarını yapan sanık avukatları, müvekkillerinin beraatini değil ise zaman aşımı şartlarının oluştuğunu belirtip, davada düşme kararı verilmesini talep ederken; madenci aileleri ve avukatları bir önceki duruşmada sunulan mütalaaya karşı beyanda bulundu.
Mütalaayı kabul etmeyen ailelerin avukatları, cezalandırılmanın görevi kötüye kullanma suçundan değil taksirle öldürme ve yaralamadan uygulanması gerektiğini belirtti.
Madenci aileler ve avukatları, kazanın yaşandığı ocakta denetim yaptığı için yargılanan sanıklardan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişi ve Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel'in savunmasına tepki gösterdi.
"'ADALET ENKAZIN ALTINDA KALDI' DEDİLER. DOĞRUDUR"
Duruşma sonrası madenci aileleri ve avukatları açıklama yaptı. Ankara Barosu avukatlarından Murat Kemal Gündüz, adaletin göçük altında kaldığını belirterek şunları söyledi:
"Mahkeme mütalaaya uygun olarak toplam 28 sanıktan 10'u hakkında beraat kararı verdi. 18 sanık hakkında ise 5 ay ile 6 ay 7 gün arasında değişen mahkumiyet kararı verdi. Soma Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan şirket sahiplerinin ilk başta kararları Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi'nce olumlu olarak bozulmuştur. Şöyle ki bu sanıkların olası kast hükümlerine göre birden fazla insanı öldürmekten ayrı ayrı cezalandırılması gerektiğine dair karar vermişti. Her ne olduysa dışarıdan müdahaleyle Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi'nin heyeti değiştirildi ve yeni oluşturulan heyetle yeniden karar ele alınarak sanıkların 'Olası kasttan' değil, 'Bilinçli taksirle öldürme'den yargılanması gerektiğine dair bozma kararı verildi."