İstanbul Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün, bu yaz pazarlarında direnen esnafın geleneksel olarak yazının azaldığını ancak bu yılki azalmanın yüzde 20'yi bulduğunu belirtti.
ÜRÜNLER TARLADA KALIYOR!
Yüksek üretim fiyatları ve düşük fiyatlar, çiftçilerin ürünlerinin tarlada kalmalarına neden oluyor. Sebze ve meyvelerin en uygun fiyata satıldığı pazarlar da, güçlü satış gücünün azalması nedeniyle darbe aldı.
KOMŞUCULUK AZALDI, MEYVE VE SEBZE TÜKETİMİ DE ÖYLE
Geleneksel komşuluk ve akrabalık ilişkilerinin azaldığını vurgulayan Şengün, "Eskiden insanların komşularına ve akrabalarına daha sık gidip gelirdi. Bu nedenle meyve ve sebze tüketimi de daha yüksek olabiliyordu ancak, günümüzün yoğun iş tempoları ve İstanbul'un yaşam koşullarının sona ermesi nedeniyle gıda ve kıyafet alışverişlerinde azalma oldu." dedi.
KÜÇÜK ESNAF BÜYÜK MARKETLER KARŞISINDA MÜŞKÜL DURUMDA
E-ticaretin pazar yerlerindeki müşteri kaybı etkisine de değinen Şengün, perakende satış planının bir an önce çıkarılması gerektiğini belirtti. Büyük marketlerin şehir yönetimini talep etmeyen Şengün, küçük esnafın büyük marketlerle rekabet teşvikinin son derece zor olduğunu ifade etti.
HER ŞEY KREDİ KARTIYLA SATIN ALINIYOR
Pazar yerlerinde kart kullanım oranlarında artış görüldü. Şengün, tekstilde pahalılık ve gıda fiyatlarında yaşanan artıştan ötürü, kredi kartı uygulamasının zorunlu hale geldiğini söyledi. Şu anda pazar yerlerinde yapılan satışların tamamının kredi kartı ile gerçekleştirildiğini belirtti.
Son olarak Şengün, plansız üretimin ürün zayiatına yol açtığını belirtti.