Taşları ayıklanmadan gönderilen kömürler 43 madencinin hayatına mal oldu

İktidar tarafından Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında yardım kömürü için yapılan çalışmalar, madendeki patlamanın sebeplerinden biri oldu. Patlama sonucu 43 madenci hayatını kaybetti. Enerji Bakanlığı konuyla ilgili bir rapor hazırladı.

Gazete Duvar'dan Can Bursalı'nın haberine göre, Bartın'ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait maden ocağında meydana gelen patlamada 43 madenci hayatını kaybetti. 14 Ekim 2022'de yaşanan bu trajik olayın ardından, Enerji Bakanlığı bir rapor hazırladı.

Raporda yer alan ifadelere göre, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, yardım kömürü üretimi için Müessese Müdürü'nün talimatlarını takip ettiklerini belirtti. İktidar tarafından dağıtılan yardım kömürünün çıkarıldığı ocaklardan biri olan Amasra'daki madende üretim baskısı söz konusuydu. Patlamadan önceki 15 gün boyunca, yardım kömürü üretimi için yapılan çalışmalarda metan seviyesinin yükselmesine rağmen çalışmaların devam ettiği, elde edilen kömürlerin taşları ayıklanmadan ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı ifade edildi.

AMASRA PATLAMASI DAVASINDA 4 KİŞİ TUTUKLU YARGILANIYOR

Amasra'daki TTK'ya ait Taşkömürü İşletmesi'nde 43 madencinin hayatını kaybettiği patlama sonrası başlatılan davada, 4 kişi tutuklu yargılanıyor. Patlamanın ardından, 28 Ekim 2022'de yapılan ilk gözaltılar sonucunda 8 kişi tutuklanmıştı. Davanın ilk duruşması 2023 yılının nisan ayında gerçekleşti. Sanıklar arasında yer alan 4 kişi, 'olası kastla öldürme' suçlamasıyla toplamda bin 80 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalırken, 19 kişi 'bilinçli taksirle öldürme' suçundan 18 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Tutuklu sanıklardan 4’ü tahliye edilirken, Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi ve başmühendisler Volkan Soylu ile Mehmet Tural hâlâ cezaevinde bulunuyor.

PATLAMA ÖNCESİ ALINAN RİSKLİ KARARLAR

Dava süreci devam ederken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da patlamayla ilgili bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında sanıkların ifadeleri alındı. İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, patlamanın meydana geldiği yerin 320 metre altındaki bölgeden kömür çıkarılmasına Cihat Özdemir’in talimatıyla 15 gün önce başlandığını belirtti. Ekmekçi, çıkarılan kömürün, taş ayıklama işlemi yapılmadan satıldığını ifade etti.

TANIK İFADESİYLE DESTEKLENEN BİLGİLER

2024 yılının ağustos ayında bakanlık müfettişlerine ifade veren Ekmekçi’nin açıklamalarını, Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde tanık olarak dinlenen nakliyat mühendisi Mehmet Akif Özdamar da doğruladı. Özdamar, yardım kömürü talebi üzerine yer altından çıkarılan kömürün, vagonlarla yüzeye çıkarıldığını ve burada 'tavuklama' yöntemiyle büyük taşların elle ayıklandığını aktardı. Bu işlemin de yine İşletme Müdürü Ekmekçi’nin talimatıyla yapıldığını vurguladı.

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE TEHLİKELİ GÖNDERİM

Sosyal yardımlar için çıkarılan kömürlerin taşları bile ayıklanmadan ihtiyaç sahiplerine gönderildiği belirtildi. Madendeki metan seviyesinin yükselmesine rağmen, yardım kömürü çıkartma işlemlerinin durdurulmadığı ve bu süreçte patlamanın meydana geldiği ifade ediliyor.

Gündem Haberleri