Anayasa Mahkemesi (AYM), 22 Şubat'ta verdiği kararda, Yargıtay’ın Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine yönelik kararının "yok hükmünde" olduğunu açıklamıştı. Bu kararın gerekçeli metni ise 1 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM’nin bu kararı, Atalay’ın milletvekilliğinin hukuken sona ermediğini ortaya koyuyor.
OLAĞANÜSTÜ TOPLANMA TALEP EDİLMİŞTİ
Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay’ın tekrar milletvekili olarak tanınması için, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi), Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve Emek Partisi (EMEP) tarafından Meclis’in olağanüstü toplanması talep edilmişti.
MİLLETVEKİLLİĞİ HUKUKEN DEVAM EDİYOR
Oturum öncesinde Can Atalay, TBMM Başkanlığı'na gönderdiği mesajda, AYM kararının Meclis’te okunarak özlük haklarının tesis edilmesini talep etti. Atalay, "Konunun bu kadar açık ve basit olduğu bir durumda, aksi yönde öne sürülen her türlü gerekçe, Anayasa’ya uymamanın bahanesi olacaktır" ifadelerini kullandı. Atalay, Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre milletvekilliğinin hukuken sona ermediğini vurguladı.
AKP'NİN KAÇ VEKİLLE KATILACAĞI BELİRSİZ
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM'nin olağanüstü toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, “Adli yargının verdiği kesin hüküm ortadayken, Meclis’in yapabileceği bir şey söz konusu değil” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), muhalefetin başvurusu sonrası yapılacak olan Genel Kurul toplantısına katılmayacağını açıkladı. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)’nin oturuma kaç milletvekiliyle katılacağı ise henüz netlik kazanmış değil. Bugünkü toplantı, TBMM’nin, Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyup uymayacağını ve Atalay’ın hukuki statüsünü nasıl ele alacağını belirleyecek.