Yönetmelik kapsamında, ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında "Güvenli Ödeme Sistemi" kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu sistem, sahte para kullanımını, nakit ödeme güçlüklerini ve satış bedelinin ödenmemesi riskini ortadan kaldırmayı hedefliyor. Artık, her araç alım-satım işleminde bu sistemin kullanılması zorunlu olacak.
Ayrıca, yeni düzenleme distribütörler ve yetkili satıcılar için de önemli değişiklikler getiriyor. Fatura tarihinden sonra distribütörlerin araç fiyatında artış yapması yasaklanırken, yetkili satıcıların ÖTV ve KDV’si ödenmiş taşıtın fiyatını artırması da engelleniyor. Her iki taraf da araçları 15 gün içinde teslim etmekle yükümlü olacak.
SİPARİŞ USULÜNDE YENİ KURALLAR
Yapılan değişiklikle birlikte, kısmi ödeme alınan siparişlerde de alıcıların mağduriyetlerini önlemek amacıyla sipariş formu düzenleme zorunluluğu getirildi. Yetkili satıcılar, bu formu düzenlemeden alıcıdan herhangi bir ödeme talep edemeyecek ve taşıtı 45 gün içinde teslim etmek zorunda olacak.
Bunun yanı sıra, alıcılar sipariş formunu imzaladıktan sonra 14 gün içinde, herhangi bir cezai şarta maruz kalmadan siparişlerini iptal edebilecekler.
ELEKTRONİK İHALE VE ÖN DEĞERLENDİRME DÜZENLEMELERİ
Düzenleme, elektronik ortamda gerçekleştirilen taşıt ihaleleri ve ön değerleme süreçleri için de yenilikler getiriyor. İhale platformları ve satıcılar, adil rekabet kurallarına uygun olarak belirlenen ihale fiyatlarıyla faaliyet gösterecek. Ayrıca, elektronik ortamda yapılan ön değerlemelerde, taşıt sahibine sunulan ilk fiyat teklifi ile nihai teklif arasındaki farkın yüzde 5’ten fazla olmaması gibi kurallar belirlendi.
Bu yönetmelik ile birlikte, yetkili satıcıların yükümlülükleri, sipariş usulü satışlar ve ihale platformu ile ilgili düzenlemeler 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek. Ödeme sistemine ilişkin değişiklikler ise işletmeler için hemen, diğer kişiler içinse bir ay sonra yürürlüğe girecek.