Greenpeace, son iki yılda Avrupa’ya gönderilen sebze ve meyvelerin pestisit kalıntıları nedeniyle ‘ciddi riskli’ nitelendirilerek sınırdan çevrilmesine neden olan 165 bildirim yapıldığını duyurmuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Türkiye’den Avrupa’ya ithal edilen gıdaların, kimyasal madde bulunduğu gerekçesiyle geri gönderildiğini söyledi: “Türkiye’den giden ürünler bu alanda maalesef 1’inci. Bizden sonra 2’nci Mısır var, sonra Hindistan var.”
Emre gıda krizi ve güvenliğiyle ilgili şunları dedi:
"Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün açıkladığı veriler göre; önemli bir tarım potansiyeline sahip olan ülkemizin bu potansiyeli hızla eriyor.
Ülkemizde korkunç bir ekonomik kriz var. Haliyle tarımsal girdi maliyetleri çok ciddi şekilde artmış durumda. Sadece son dört yılda mazot, 4,5 liradan 45 lira seviyesine kadar yükseldi. Bunu diğer tarımsal girdi fiyatlarında; tohumda, gübrede ve benzerinde de düşündüğümüzde, açıkçası çiftçimiz ne yapsın böyle bir ortamda? Yani üretmek, o potansiyeli hayata geçirmek, o girdi maliyetlerini karşılamak ve bundan kar etmek çok zor."
"YURTDIŞINA İHRAÇ ETTİĞİMİZ TARIM ÜRÜNLERİ İADE EDİLİYOR"
"Uluslararası raporlar, Türkiye’den yurt dışına gönderilen ürünlerde çok sayıda kimyasal madde bulunduğu için iadeler yaşandığını gösteriyor. Geçtiğimiz ay, yani eylül ayında, sadece üç günlük bir dönemde, yani 24 Eylül-27 Eylül arasında Türkiye’den giden ve geri gönderilen armutlar, zararlı pestisitler içerdiği için geri gönderildi. Fransa da Türkiye’den giden kuru incirde zararlı kimyasallar tespit etti ve iade etti.
Hırvatistan, Türkiye’den giden domateslerde pestisit kalıntısı bulundu ve iade edildi. Slovenya, Türkiye’den giden yeşil mercimekte kurşun tespit etti ve iade etti. Hollanda, Türkiye’den giden kuru incirde kimyasal kalıntı tespit etti ve kendi vatandaşlarına satamayacağını söyledi ve iade etti. Ve son olarak Bulgaristan, Türkiye’den gelen taze narlarda zararlı ürünler tespit etti.
"Bu pestisit nedir?” dediğimizde, son derece zararlı bir madde, kanserojen bir madde, kansere sebebiyet verebiliyor, kısırlık yapabiliyor ve bizim ürünlerimizde bunlar çıkıyor. Peki bu iade edilen ürünler ne oldu? Bunları kimler yedi? İç piyasada nerelere bunlar sürüldü?"
"TÜRKİYE'DE TARIM VE GIDA GÜVENSİZLİĞİ VAR"
"Avrupa Birliği Komisyonu, gıdada ve yemde yapılan sınır ve market kontrolleri sonucu ortaya çıkan uygunsuzlukları bir portal üzerinden yayımlıyor. RASFF, yani Gıda ve Yem İçin Hızlı Alarm Sistemi Portalı; burada Türkiye’nin tarım ve gıda güvenliğiyle ilgili bir sorun sarmalının içinde olduğunu görüyoruz. Türkiye’den giden ürünler, yani uygunsuz ve sağlığa zararlı maddeler bu portal üzerinde yer alıyor.
Türkiye’den giden ürünler bu alanda maalesef 1’inci pozisyonda. Bizden sonra 2’nci durumda Mısır var, sonra Hindistan var. Burada bildirim yapılan tüm ürünlerin neredeyse her yıl yüzde onu Türkiye’den giden ürünlere ait."
CHP’li vekilin çözüm önerileri şöyle:
"Modern tarım teknolojilerini kullanacağız ve her alanda yaygınlaştıracağız.
Arazi bölünmelerini önleyici politikalar geliştireceğiz; bu alana hiçbir şekilde imar rantıydı, şuydu buydu girmesine müsaade etmeyeceğiz.
Gıda güvenliği için sıkı denetimler yapacağız. ‘Şunun yakınıydı, bunun bilmem neyiydi’ vesaire deyip hiç kimse bu sıkı denetimlerin dışında olmayacak ve objektif bir şekilde o denetimleri yapacağız.
Yerel tohumların teşviki ve korunması: Ata tohumlarını yaygın olarak kullanmamız ve yabancı tohum uygulamasından yavaş yavaş çıkmamız lazım.
Tarım girdilerinde maliyeti düşürmek zorundayız. Bunun için de çiftçiyi sübvanse edeceğiz; gübrede, mazotta ve bazı girdi maliyetlerinde muhakkak sübvanse etmek durumundayız.
Bölgesel ürün planlaması yapmamız lazım. Hangi bölgede hangi ürünler daha iyi şekilde yetiştirilebilir?"