Uzmanlar son durumu değerlendirdi: Deprem fırtınası ne zaman sona erecek?

Ege Denizi'ndeki deprem fırtınası sona eriyor, günlük sarsıntı sayısı 400'den 10-15'e düştü. Ancak uzmanlar, bölgedeki volkanik ve tektonik hareketlerin devam ettiğini ve tsunami tehlikesinin sürdüğünü belirtip uyardı.

Ege Denizi'ndeki sismik hareketlilik, 28 Ocak’tan itibaren bölgedeki sakinleri tedirgin etmişti. O tarihten itibaren neredeyse günde 400 depremin kaydedildiği Ege Denizi, şimdi ise bu yoğun hareketliliğin sonlarına yaklaşıyor gibi görünüyor.Uzmanlar bölgedeki deprem fırtınasının sona erdiğini duyurdu. Artık günde ortalama 400 olan sarsıntı sayısı, 10-15’e düşerken, bilim insanları bu aşamanın, ilk deprem fırtınasının tamamlandığı düşünülüyor.

“Deprem fırtınasının sonuna geldik"

Bölgedeki bu depremler, Santorini Adası yakınlarındaki 4 büyüklüğündeki sarsıntıyla başlarken Ege Denizi'nin sismik hareketliliği günden güne hızla arttı ve yaklaşık 3 bin deprem meydana geldSon haftalarda sarsıntıların şiddeti azalmaya başladı. Depremlerin büyüklüğü başlangıçta 2-4 arasında değişirken, daha sonra 5 büyüklüğünde 8 şiddetli deprem meydana geldi. Bu süreçte oluşan çan eğrisinin son aşamasına gelindiğini tahmin eden uzmanlar, “Deprem fırtınasının sonuna geldik” dedi.

"Tehlike bitmedi"

Deprem fırtınasının sona ermesi, bölgedeki tehlikelerin tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Volkanik ve tektonik hareketliliğin devam ettiğine dikkat çeken uzmanlar, hala bazı büyük depremlerin yaşanabileceğini belirtti. Ayrıca, sismik hareketlerin sadece yer kabuğundaki kaymalarla değil, bölgedeki magma hareketleriyle de ilgili olduğunu ifade etti.

Gündem Haberleri