TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu'na sunum yapan uzmanlar, İstanbul'da beklenen büyük deprem sonrası yaşanabilecek yaygın yangın riskine dikkat çekti.
7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMDEN SONRA İSTANBUL'U YANGIN VURABİLİR
Uzmanlara göre İstanbul’da beklenen 7 ve üzeri büyüklükteki bir deprem, sadece yıkım değil aynı zamanda yangın felaketini de beraberinde getirecek. Özellikle doğalgaz servis kutularının aynı anda alev alması, İstanbul’u çok ciddi bir krizle karşı karşıya bırakabilir.
UZMANLARDAN 5 MADDELİK KRİTİK YANGIN ÖNLEMİ ÖNERİSİ
Akademisyenler ve afet uzmanları, Türkiye’nin acilen dünya standartlarına uygun bir yangın güvenliği politikası oluşturması gerektiğini vurgulayarak şu önlemleri sıraladı:
Ulusal yangın veri sistemi kurulmalı
Yangından korunma yönetmeliği güncellenmeli
İş yerleri ve konutlar fiziksel olarak ayrılmalı
Yangın güvenlik sorumlularının görev tanımları netleştirilmeli
Türkiye’de ilk olacak yangın laboratuvarı kurulmalı
İTFAİYE MÜDAHALESİ VE BİNA GÜVENLİĞİ YETERSİZ
Sunumda, kamu kurumları ve özel sektör binalarında yapılan denetimlerde itfaiyenin olay yerine erişiminin ve müdahale imkanlarının çoğu binada yetersiz olduğu da vurgulandı. “İtfaiye binaya girebiliyor mu, hortum açabiliyor mu, güvenli tahliye yapılabilir mi?” gibi sorulara verilen yanıtlar, afetlere hazırlık konusunda eksikleri ortaya koydu.
DEPREM VE YANGIN KOMBİNASYONU EKONOMİYİ DE VURUR
Uzmanlar, İstanbul’da hem konutlar hem sanayi bölgeleri açısından ciddi riskler olduğunu vurgularken, endüstriyel yangınların ekonomiye vereceği zarara da dikkat çekti. 2016’da yapılan bir çalışmada, Türkiye’nin önde gelen 60 fabrikasından %60’ında üretim ve depolamanın aynı çatı altında yapıldığı, bunun da yangının hızla yayılmasına neden olabileceği ifade edildi.