Bebekleri SGK’dan daha fazla para alabilmek uğruna öldürdüğü ortaya çıkan Yenidoğan Çetesi’nin ardından sağlık sisteminde yeni bir denetim sisteminin gerekliliği çokça konuşulmuş ve Sağlık Bakanlığı bunun için çalışmalara başladığını duyurmuştu. İstanbul'da Yenidoğan Çetesinin yargılanma süreci devam ederken Sağlık Bakanlığı, yenidoğan yoğun bakımlarının denetlenmesi için bilim kurulu kurdu. Artık sadece fiziki şartlar denetlenmeyecek.
Çalışmaların geldiği noktayı ve yeni denetim mekanizmasının nasıl işleyeceğini Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, CNN Türk’e anlattı.
YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Çalışmalarını “Yatması gereken bebekler mi yatıyor, bunlara doğru tedaviler uygulanıyor mu, taburcu olması gerektiği halde hala taburcu olmamış, yatmaya devam eden hasta var mı ya da bebeklere yapılması gereken uygulamalar yapılmadığı halde yapıldı gibi gösterilmiş mi, bütün bunları daha detaylı olarak denetlemek üzer bu bilim kurulu kuruldu” sözleriyle özetleyen Koç, “Çok detaylı bir form hazırlamak. Ekip gittiği zaman neleri ne şekilde denetleyecek, o formu dolduracak. Ayrıca bir de giden ekipler için bilimsel rehber hazırlıyoruz” dedi.
Koç, yapacakları denetimin sağlamasının nasıl yapılacağına dair de konuştu:
“Burada asıl bakılması gereken SGK'ya verilen çıkış notuyla, hastaya yapılan uyumlu mu? Yani hastane yaptığıyla gösterdiği birbiriyle uyumlu mu, kontrol mekanizmalarını daha sağlamlaştırıp daha iyileştirmek için uğraşacağız.”
EVRAK OLMAYINCA DENETİM DE OLAMIYOR
Yenidoğan Soruşturması kapsamında kapatılan hastanelerdeki birimlerin kiralık olduğu da ortaya çıkmıştı. Bilim Kurulu Başkanı’na göre işin bu kısmında hala ürkütücü bir gri alan var:
“Hastanelerin sadece yenidoğan değil değişik bölümlerini kiralamaları yasal değil. Ama şirket kurulabiliyor, bazı bölümleri gayri resmi yollardan kiralıyorlar. Resmiyete dökülen bir evrak olmayınca da bunların denetlenmesi mümkün değil. Şirketleşme olayını kısıtlamak denetlemelerin çok daha rahat yapılmasını sağlayabilir.”
Profesör Esin Koç, ayrıca yenidoğan uzman sayısı konusunda da sıkıntı yaşandığını vurguladı:
“Burada sorun doktor olmayan insanların bu çetelerle çalışması ve bebeklerin doğru şekilde tedavi edilmemesi. Sorunu çözebilmemiz için yenidoğan uzmanı sayısını artırmamız gerekiyor. Bugün için yenidoğan uzmanı sayımız yeterli değil.”