YÖK gerçekleri: Eksi netle üniversiteli oldular

Son yıllarda Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, öğrencilerin üniversitelere yerleşme koşullarında dikkat çeken bir eğilim gösteriyor. Eksi netle burslu üniversiteli olanlar var.

2024 YKS verilerine göre, 4 yıllık lisans programları da dahil olmak üzere 203 programda sıfır ya da eksi netle yerleşen adaylar olduğu açıklandı. Bu durum, son üç yılın en yüksek rakamına ulaşarak rekor kırdı.

Eksi netle yerleşilen bölümler arasında, sağlık alanındaki programlar da yer alıyor. YÖK üniversite sınavı verilerini açıkladı. Buna göre bu yıl 106 bin öğrenci 0,5, yani yarım net yapabildi. Sıfır çeken ve netlerde eksiye düşen ve buna rağmen üniversiteye yerleşen öğrenci sayısı geçen yıllara göre arttı. Uzmanlar bu sorunun temel nedeninin barajın kalması olduğunu söyledi.

Örneğin, patoloji laboratuvar teknikleri -12,5, diyaliz -8,75, fizyoterapi -8 netle kazanan öğrenciler bulunuyor. Hatta Türk Dili ve Edebiyatı gibi bir lisans bölümüne, eksi Türkçe netiyle yerleşenler dahi var. Bu durum yalnızca sağlık bölümleriyle sınırlı kalmayıp, bilgisayar programcılığı, çocuk gelişimi, aşçılık gibi popüler programları da kapsıyor. Ayrıca, sosyal hizmet, grafik tasarımı, siyaset bilimi, mimari restorasyon gibi farklı alanlarda da eksi netle üniversiteye giriş yapılmış.

Eğitimci Salim Ünsal, bu sorunun giderek arttığını belirterek, 2022 yılında barajın kaldırılmasından sonra, eksi netle yerleşilen program sayısının hızla yükseldiğine dikkat çekti. 2022’de 83 programda eksi netle yerleşme görülürken, bu sayı 2023’te 104’e çıkmıştı. 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 95 artışla toplam 203 programa eksi netle giriş yapıldı. Bu programların 175’i önlisans, 28’i lisans programlarından oluşuyor.

Ünsal, yıllar içinde artan bu sorunun bir çözüm beklediğini vurguladı. Öne çıkan başka bir örnek, İstanbul Topkapı Üniversitesi’nde tarih bölümüne yerleşen bir adayın, Temel Yeterlilik Testi (TYT) sosyal bölümünde -0,75, Alan Yeterlilik Testi (AYT) tarih bölümünde -1 net yapmış olması.

Eksi netlere rağmen yüzde 50 burs

Üniversite sınavına katılan 106 bin öğrencinin, yalnızca yarım net yaparak sınavı tamamlaması, bazı öğrenciler de yanlış sayısının doğruyu geçtiği durumlarla karşılaştığı ve bu nedenle eksi netlere düştüğü ancak buna rağmen, bazı vakıf üniversitelerine yerleşebilmiş olmaları bilgisi gündemde derin bir yankı uyandırdı.

Hatta, eksi netlerine rağmen bazıları yüzde 50 burslu eğitim hakkı kazandı. Uzmanlar, bu durumu değerlendirerek üniversite sınavına baraj sisteminin getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Gündem Haberleri