Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti 8'inci Zonguldak İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada yeni anayasa tartışmalarına değindi.
Kanunları demokratik hukuk devleti ilkesine uygun hale getirmeye çalıştıklarını ileri süren Tunç, "Kanunlarımızı demokratik hukuk devleti ilkesine uygun hale getirmenin gayreti içerisinde olduk. Kadın haklarını güçlendirdik. Çocuk haklarını, anayasal güvenceye kavuşturduk ve hep şunu dedik; 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' Politikalarımızın merkezine, odağına hep insanı koyduk. Yargı birliğini sağladık. Devlet güvenlik mahkemelerini kaldırdık.
Anayasamızda 'sıkı yönetim gerektiğinde ilan edilebilir' diye bir madde vardı, milletimizin onayıyla kaldırdık. ‘Darbeciler yargılanamaz' diye bir madde vardı, kaldırdık. Hakimler Savcılar Kurulu'nun yapısını, Anayasa Mahkememizin yapısını demokratik hukuk devleti ilkesine uyarladık. Türkiye'yi yüksek standartlı bir demokrasiye kavuşturmanın gayreti içerisinde olduk" dedi.
“ŞİRİN, KATILIMCI” BİR ANAYSA
Mevcut anayasanın seçilmemiş insanların bir araya gelip yazdığı bir darbe anayasası olarak tanımlayan Bakan Tunç, şunları söyledi:
“Anayasamız bugüne kadar madde sayısından fazla değişiklikle karşı karşıya kaldı. Adeta bir yamalı bohçaya dönüştü. O nedenle anayasamızın maddeleri arasındaki çelişkiler de birtakım problemlere yol açıyor. Yargı ve yüksek yargı kurumlarımızın farklı yorumladığı maddeler var. O nedenle ileride bu farklı yorumların bir krize dönüşmemesi için yeni, demokratik, şirin, katılımcı bir anayasayı milletimize hediye etmek zorundayız. Bunu parlamentomuz inşallah başaracak. Parlamentodaki milletvekillerimiz, siyasi partilerimiz bir araya gelerek, milletimize olan bu borcu yerine getirdiğiniz zaman 'Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcında Türkiye yeni, demokratik, sivil bir anayasaya inşallah kavuşacak.”