Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun geniş bir ekiple Suriye'ye yapmak istediği ziyaret, ziyaretin onaylanmasından sadece 6 saat sonra Şam Valiliği tarafından iptal edilmişti. İmamoğlu Şam Valiliği'nin iptal gerekçesi olarak kendilerine Erdoğan'ın ziyaretini gösterdiğini açıklamıştı.
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Suriye’ye yönelik planlanan yerel diplomasi ziyaretinin iptal edilmesine ilişkin “Planlanan ziyaret, Türkiye’nin bölgesel istikrarı sağlamadaki öncü rolünü yerel düzeyde tamamlayıcı bir diplomasiyle destekleyecekti. Çeşitli ülkelerin Suriyeli makamlarla temas kurarak bölge üzerinde etkin olmaya çalıştığı bir dönemde TBB’nin bu girişiminin amacının, Türkiye’nin etkinliğini artırmaya katkı olduğunun altını çizmek isteriz” açıklamasını yaptı.
Açıklama şöyle:
“Türkiye Belediyeler Birliği, 1945 yılında kurulmuş, ülkemizdeki tüm belediyelerin doğal üyesi olduğu ulusal düzeydeki tek belediye birliğidir. TBB, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu ve Birlik Tüzüğünde belirlenmiş görevleri çerçevesinde belediyelerimizi yurtiçi ve yurtdışında temsil etme yetkisine sahiptir. Birlik, belediyelerimizin gelişimine katkı sağlamak, sorunlarına çözüm üretmek ve onların uluslararası alanda etkin birer aktör olmalarını desteklemek; birikim ve tecrübelerini ulusal ve uluslararası düzeyde paylaşmak, uluslararası ağlara erişimini kolaylaştırmak; ulusal-uluslararası iş birliği projelerine liderlik etmek üzere kararlı bir şekilde çalışmaktadır. Günümüz dünyasında küresel sorunların giderek daha karmaşık ve çok boyutlu bir hâl alması, kaynağı belediyelerimiz olan yerel diplomasi araçlarını ve çözümlerini her zamankinden daha önemli hâle getirmiştir. Kardeş şehir ilişkileri, iş birliği protokolleri, ortak girişimler ve lobi faaliyetleri gibi yöntemlerle somutlaşan bu yaklaşımlar, yerel yönetimlerin uluslararası alandaki yumuşak gücünün etkin bir şekilde kullanılmasının ve görünür olmasının önünü açmaktadır.
"BİR İSTİSNA DEĞİL GÖREVDİR"
Bu bağlamda TBB’nin, ulusal dış politikamızı destekleyen ve uluslararası ilişkilerde ülkemizin temsil gücünü artıran bir kurum olarak öne çıkması, bir istisna değil, yerleşmiş bir teamül ve görev hâline gelmiştir. TBB, üstlendiği bu misyonla hem ulusal çıkarlarımızın korunmasında hem de uluslararası arenada Türkiye’nin itibar ve etkinliğinin artırılmasında önemli rol oynamaktadır. Yerel yönetimlerimizin dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Balkanlar, Afrika, Orta Asya, Orta Doğu, Latin Amerika ve Uzak Doğu gibi geniş coğrafyalarda kurduğu güçlü ilişkiler, TBB’nin ulusal dış politikaya uyumlu şekilde yürüttüğü çalışmalarının bir sonucudur. TBB’nin, dünya genelinde kazandığı bilinirlik ve tanınırlık da Türkiye’nin yerel yönetim tecrübesini uluslararası arenaya taşımasının neticesidir. Somali’den Filistin’e, Endonezya’dan Şili’ye kadar uzanan geniş bir yelpazede kurulan ilişkilerle TBB, uluslararası platformlarda ülkemizi başarıyla temsil ederken yerel diplomasi araçlarını aktif bir şekilde kullanmakta, ülkemize önemli katkılar sağlamaktadır. Sınır komşumuz Suriye’de uzun yıllardır süregelen çatışmalar, her alanda olduğu gibi, yerel hizmetlere de büyük zarar vermiştir. Suriye’de bir yerel yönetim birliğinin olmaması ve yerel yönetimlerin kapasite eksikliği, ülkenin yeniden yapılanma sürecinde önemli bir boşluk yaratmaktadır.
"TBB'NİN TECRÜBESİ SURİYE İÇİN KAZANIM"
TBB, uluslararası görevleri çerçevesinde bu eksikliği gidermek ve Suriye’de yeniden inşa edilecek yerel yönetim yapısına katkı sunmak amacıyla yerel hizmetlerin iyileştirilmesi ve bir yerel yönetim birliğinin kurulmasına, birliğin uluslararası kurumlara üyeliğinin teşvik edilmesine rehberlik edecek bir dizi girişimde bulunmayı hedeflemiştir. TBB’nin tecrübeleri, Suriye’de hem yerel hizmetlerin standartlarının yükseltilmesi hem de bölgenin ekonomik ve sosyal istikrarının sağlanması açısından büyük bir kazanım getirecektir. Bu da ülkemizin uluslararası girişimlerde daha güçlü bir konuma gelmesine ve ulusal dış politikamızın desteklenmesine önemli katkı sunacaktır. TBB, bölgedeki uzun süreli çatışmaların yerel yönetimler üzerindeki yıkıcı etkilerini gidermek, yeniden yapılanma sürecine katkı sunmak ve Türkiye’nin yerel yönetim tecrübesini bölgesel istikrara hizmet edecek şekilde paylaşmak amacıyla Suriye’ye, yönetici ve uzmanlardan oluşan bir heyet ziyareti planlamıştır. Bu ziyaretle yerel yönetimler arasında iş birliği kanallarının açılması, ihtiyaçların yerinde tespiti, Türkiye-Suriye belediyeleri arasında geçmişte örnekleri olan kardeş şehir ilişkilerinin yeniden tesisi ve yeni kardeş şehir ilişkileri kurulması gibi önemli hedeflere ulaşılması amaçlanmıştır.
“ONAYLI ZİYARET 6 SAATTE İPQTAL EDİLDİ”
Birçok ülkenin misyonlarının Suriye’yi birer birer ziyaret ettiği, Türkiye’nin çeşitli girişimlerinin yeni Suriye yönetimini dünyaya tanıtmada bir başarı unsuru olarak yansıtıldığı bir dönemde TBB’nin de Suriyeli makamlarla temas kurarak yerel yönetimler alanında iş birliği kanalı oluşturma çabası, son derece doğal ve gerekli bir girişimdir. Bu kapsamda TBB, gerekli tüm hazırlıkları tamamlayarak Dışişleri Bakanlığımıza da resmi yazışmalarla bilgi vermiş ve Suriyeli makamlarla alınan randevular doğrultusunda ziyaret planını oluşturmuştur ancak Suriyeli makamların onayladıkları randevuları 6 saat sonra iptal etmesi üzerine maalesef ziyaret hayata geçirilememiştir. TBB’nin ülkemizin dış politikası ile uyumlu şekilde gerçekleştirmek istediği, yerel yönetimler arasında iş birliği ve dayanışmayı geliştirme hedefleri ne yazık ki böylece sekteye uğraşmıştır.
"TBB'NİN AMACI TÜRKİYE'NİN ETKİNLİĞİNİ ARTIRMAKTI"
Oysa planlanan ziyaret, Türkiye’nin bölgesel istikrarı sağlamadaki öncü rolünü yerel düzeyde tamamlayıcı bir diplomasiyle destekleyecekti. Çeşitli ülkelerin Suriyeli makamlarla temas kurarak bölge üzerinde etkin olmaya çalıştığı bir dönemde TBB’nin bu girişiminin amacının, Türkiye’nin etkinliğini artırmaya katkı olduğunun altını çizmek isteriz. TBB olarak ulusal menfaatlerimiz ve yerel yönetimlerimizin güçlenmesi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Yerel diplomasiyle bölgesel ve küresel barışa katkı sağlama misyonumuzdan ödün vermeden, devletimizin yanında ve ulusal çıkarlarımıza uygun şekilde hareket etmeyi sürdüreceğiz. Bu sürecin taşıdığı önemi ve hassasiyeti halkımızın takdirine bırakıyoruz.”