İmamoğlu'nun davasında karar duruşması: Savcı iki günlük rapor aldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı ihale davasında savcı, mütalaa için iki gün rapor alarak duruşmaya katılamayacak. Duruşma, geçici savcının katılımıyla devam edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçlamasıyla yargılandığı davada yeni bir gelişme yaşandı. Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde, 29 Aralık 2015’teki hizmet alımı ihalesiyle ilgili yargılanan İmamoğlu’nun davasında savcı, mütalaa için beklenen duruşmadan önce iki gün rapor aldı.

İMAMOĞLU’NA 3 İLE 7 YIL ARASI HAPİS CEZASI TALEP EDİLİYOR

İmamoğlu, ihaleyi şartları oluşmayan bir firmaya vermekle suçlanıyor ve hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Ancak, İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, duruşmada iki farklı bilirkişi raporunun suç unsuru bulmadığını ve beraat kararı verilmesi gerektiğini belirterek, dosyanın savcılığa gönderilmesini talep etmişti. Mahkeme de esasa ilişkin mütalaanın hazırlanması için duruşmayı 20 Kasım’a ertelemişti.

BİLİRKİŞİ RAPORLARI ARASINDA ÇELİŞKİ, ÜÇÜNCÜ RAPOR SUNULDU

Davada, iki bilirkişi raporu arasında uyuşmazlık çıkınca, üçüncü bir bilirkişi raporu hazırlanmıştı. Yeni rapor dava dosyasına eklenerek tutanağa geçirilmişti. Bu gelişmeler ışığında, savcının iki gün raporlu olması, davanın seyrinde nasıl bir etki yaratacağı merakla bekleniyor.

Raporda öne çıkanlar şöyleydi:

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre belediyelerde başkanların harcama ve ihale yetkilisi değil, İmamoğlu da harcama yetkilisi değil üst yönetici konumunda.

İmamoğlu’nun ihale komisyonunda görevi ve komisyon kararını onaylama yetkisi yok, söz konusu belgelerde de imzası yok.

İmamoğlu’nun ihale sürecinde ve daha sonra uygulama safhasında herhangi bir talimat verdiğine veya dolaylı da olsa yönlendirmesinin bulunduğuna ilişkin herhangi bir delilin mevcut olmadığı ifade edildi.

İşçilere ek sözleşme uygulamasıyla daha düşük asgari ücret farkı ödendiği, ek sözleşmeyle ödemeye esas yüzde oranlarının belediyenin lehine aşağıya çekildiği, ek sözleşme sonucu yapılan uygulamayla daha düşük ödemede bulunularak belediye lehine 141 bin 840 lira 72 kuruş kazanç sağlandı.

İmamoğlu ile diğer altı sanık mevzuata aykırılık teşkil edecek ve kamu zararına neden olacak işlem ve eylemi tespit edilmedi.

İDDİANAME

Büyükçekmece Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, ihbarcı olarak İçişleri Bakanlığı, sanıklar olarak ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediyesi eski başkanı olduğu dönemdeki ihaleye fesat karıştırmakla suçlanan Cem Ülken, Fidan Gül, Hasan Çetin, Hilal Çuhadar, Mehmet Hepgül ve Türkan Demirel Dişisağlam yer alıyor.

İddianamede, 29 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilen “Kültür Merkezlerinde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi” ihalesinde, İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu, diğer sanıkların ise belediyede müdür ve personel olarak görev yaptıkları vurgulanıyor.

İddianamede şöyle denildi: “Sanıklar, ihale alıcısı bir firma lehine ancak kamu zararına neden olacak şekilde, ihaleye katılma yeterliliğine veya koşullarına sahip olmayan kişilerin ihaleye katılmasını sağlamak ve teklif edilen malları, şartnamesinde belirtilen niteliklere sahip olmadığı halde, sahip olduğundan bahisle değerlendirmeye almak eylemlerinde bulunarak kamu kurumu statüsünü haiz Beylikdüzü Belediye Başkanlığının 250 bin 86 lira fazladan para ödemesine ve neticede 250 bin 86 lira tutarında kamu zararına neden olarak üzerlerine atılı ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçunu işledikleri anlaşılmıştır.”

Siyaset Haberleri